четвер, 24 березня 2022 04:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Місяць тотального спротиву: як Україна дає відсіч ворогу у повномаштабній війні
10

Розбомблена будівля у Чернігові
Фото: Гюндуз Мамедов
Збитий літак окупантів
Наслідки обстрілів окупантів у Харкові
Зруйнований у війні Маріуполь
Вулиці Харкова

Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває місяць - від 4-ї ранку 24 лютого. Тоді російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан.

Російські війська продовжують завдавати авіаудари по ключових об'єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи аеродроми, військові частини, нафтобази, заправки, церкви, школи та лікарні. Обстріли житлових районів ведуться з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет і навіть заборонених фосфорних бомб.

Тимчасово окупована частина території Херсонської області, зокрема, місто Херсон, Нова Каховка, Каховка. Частина Запорізької області, зокрема, Мелітополь та Бердянськ. Окупанти захопили частину населених пунктів на Сумщині. Місто Охтирка росіяни знищили ракетними ударами. Місто Маріуполь, що на Донеччині, знаходиться у блокаді, без світла, води та їді. Окупанти блокують гуманітарні поставки до людей. Частина Харківщини також окупована. Окупанти розбомбили місто Ізюм та знищили третину Харкова - зазнали руйнувань 1143 об'єкти інфраструктури, зруйновано 998 житлових будинків. Окуповані частини території Чернігівської області. Місто Чернігів через бомбардування знаходиться у стані гуманітарної кризи - там немає води, світла, тепла. Окупованою залишається частина Київської області. Міста Буча, Ірпінь та Гостомель окупанти розбомбили. Також тимчасово окупованими залишаються частини Луганської та Донецької областей, територія Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "План Маршалла" створив сучасні Німеччину та Японію – як Захід може допомогти відновити Україну

Окупанти хаотично мінують зайняту місцевість та нищать сільськогосподарську техніку, щоб поставити під загрозу початок посівної кампанії у цих регіонах. На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області противник відбирає паливо у цивільного населення та аграріїв.

Станом на опівніч 22 березня внаслідок бойових дій в Україні загинули 977 мирних жителів, йдеться в зведенні Управління Верховного комісара ООН (УВКПЛ) з прав людини. За час агресії було вбито 121 українську дитину, за даними Офісу генпрокурора на ранок 23 березня.

Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на нашій території та називає це "спеціальною операцію", яка має на меті "демілітаризацію і денацифікацію". За місяць війни російські війська зазнали колосальних втрат - близько 15,6 тис. серед особового складу. Також російська армія несе великі втрати у техніці: 517 танків, 1 578 бойових броньованих машин, 267 артилерійських систем, 47 засобів ППО, 101 літак, 124 гелікоптери, 1 008 одиниць автомобільної техніки, чотири кораблі чи катери, 70 цистерн із паливом, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 42 одиниці.

Дев'ятий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила окремі райони Донецької та Луганської областей.

Зараз ви читаєте новину «Місяць тотального спротиву: як Україна дає відсіч ворогу у повномаштабній війні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі