середа, 03 квітня 2013 01:08

Криміналісти продемонстрували, як збирають запах і відбитки з місця злочину
8

Фото: Фото: Євген Борісов

Працівники Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру у Львівській області показали, як вони працюють на місці злочину й знаходять злочинців.

На території криміналістичного центру змоделювали місце вбивства. За червоно-білою стрічкою лежав "труп" чоловіка. Поруч сокира в крові, гільзи, пістолет, кілька пляшок з-під алкоголю, пачка від цигарок і сумка.

До "потерпілого" підходять двоє працівників-криміналістів у рукавичках та медичних масках.

"Наше головне завдання – це зафіксувати і вилучити усі необхідні слідству докази з місця злочину, - розповів експерт-криміналіст Роман Гоменюк. – Маємо прийти й не порушити нічого, що там є".

Експерти викладають біля речей таблички з цифрами. Замірюють штангенциркулем діаметр гільз.

"Таким чином ми зможемо приблизно визначити типи зброї, які могли використовувати злочинці, - розповів експерт. – На пляшках, цигарках, сумці могли лишитись сліди пальців та ДНК злочинців. Але цим займаються спеціально навчені люди".

За кілька метрів стоїть Мерседес "Вибухотехнічної лабораторії". Біля нього робот-вибухотехнік, щит, спеціальне устаткування й костюм вибухотехніка. Він здатен зберегти людині життя при вибуху 100 грам тротилу.

"Людині навіть у цьому костюмі заборонено самостійно підходити до вибухонебезпечного предмету, - розповів заступник начальника центру Михайло Роговик. – Тому усі речі, схожі на вибухівку, підбирає робот".

Робот управляється спеціальним пультом. Працівник демонструє, як машина здатна їздити й за допомогою спеціального механізму підіймати предмети.

Далі криміналісти розповіли, як можна вилучити запах із місця злочину.

"Для цього ми застосовуємо науку одорологію, - зазначив експерт Олег Пасовач. – Найпростіший приклад – викрали авто. Потім його знайшли. Звичайно, що відбитки злочинці витерли. Але запах лишився. Щоб його витягнути, ми на 2 години кладемо на кермо шматочок спеціальної тканини, обмотуємо її фольгою. Через дві години тканину кладемо у герметичну посудину. Коли з'являється підозрюваний, то беремо якусь його річ, й спеціально навчений пес порівнює запах вилучений з керма й запах речі. Його обманути чи купити не реально".

Також Пасовач розповів, як знімаються речові докази з будь-яких гладких поверхонь.

"Якщо злодій був у квартирі й до чогось торкнувся, то лишив там мікрочастинки, які ми зможемо знайти", - зазначив експерт.

Він дістав із конверта дві склеєні між собою клейкі пластинки схожі на скотч. Одну з них приліпив до ручки авто, до якого торкався., потім зірвав і приліпив назад до іншої клейкої частинки.

"На око тут нічого не видно, та під мікроскоп буде видно мікрочастинки одягу. Можна буде визначити колір та матеріал верхнього одягу. Інколи буває, що попадає і волосся. Тоді це взагалі потужна доказова база", - розповів Пасовач.

Також криміналісти показали, як шукають відбитки пальців та розслідують випадки ДТП.

Зараз ви читаєте новину «Криміналісти продемонстрували, як збирають запах і відбитки з місця злочину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі