середа, 06 грудня 2006 12:52

Короля Швеції отримав катер як хабар

Карла XVI Густава, короля Швеції підозрюють у корупції. Як пишуть "Новые известия", в розпорядження шведської газети "Афтонбладет" попав договір, який глава шведської держави уклав з верф"ю "Готланд Яхт Констрактінг" в 2000 році.

Згідно з текстом цієї угоди король отримав морський катер серії "Крафт" вартістю мільйон доларів за десяту частину цієї суми. Натомість король зобов"язався взяти участь у рекламній кампанії і очолив клуб любителів "Крафта". Свою частину зобов"язань король виконав, прикрашаючи собою ексклюзивні вечірки, виставки, а також позуючи фотографам, стоячи на борту "Крафта2. Відплававши на катері 6 років, монарх виставив його на продаж за $600 тис. Чистий прибуток склав півмільйона.

У країні через все це вибухнув великий скандал. За шведськими законами, глава держави, на утримання якого платники податків щороку виділяють $15 млн, не має права "підробляти" на стороні, підтримуючи окремих осіб або компанії.

- Короля ніхто не вибирав, тому він повинен представляти весьж народ. Йому слід бути вкрай обережним у справах, які можуть виявитися прихованим хабаром, - говорить начальник конституційного відділу Мінюсту Швеції Рогер Петерсон.

"Катерна" справа розгорілася після того, як наприкінці 2000 року власник "Готланд Яхт Констрактінг" оголосив себе банкротом, і його справи стали предметом судового розгляду. Юристи, які представляють партнерів верфі, які зазнали збитків, виявили, що декілька катерів продали за заниженою ціною, що і стало причиною фінансового краху фірми. Під загрозою звинувачення в шахрайстві конструктор яхти витягнув з сейфа угоду з королем.

Чіткої межі того, де закінчується подарунок і починається хабар, відносно короля не існує. Для решти представників держвлади ці межі визначені цілком чітко - згідно зі шкалою, складеною "Антикорупційним інститутом", вартість подарунка для чиновника не повинна перевищувати $200, і то лише у виняткових випадках. Дорогі подарунки, які вищі держчиновники приймають за службовим обов"язком, переходять у державну власність.

Проте король стоїть вище за ці правила. Відповідаючи на критику ЗМІ з приводу доброзичливого відношення короля до мільйонних подарунків королівський двір заявив, що короля не можна "купити" в рекламних цілях. Що король, вибираючи ті або інші продукти, слідує своїй філософії заохочення динамічних і творчих компаній. Реакція Двору не заспокоїла критиків монарха, у тому числі і в парламенті країни. Конституційний комітет обговорює можливість надання фінансовій діяльності короля "більшої прозорості". Парламентарії хочуть перевірити також витрачання Його Величністю щорічної державної субсидії в $15 млн, повідомляє Lenty.ru.

Зараз ви читаєте новину «Короля Швеції отримав катер як хабар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі