понеділок, 02 січня 2023 09:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Китайці постачають Росії засоби для боротьби з українськими безпілотниками ‒ експерти

Китайці постачають Росії засоби для боротьби з українськими безпілотниками ‒ експерти
За даними експертів, Росія використовує на фронті китайські засоби для виявлення БПЛА. Фото: ukrinform.ua

Росія використовує на фронті комплекс виявлення безпілотників AeroScope, що розроблений та виготовляється китайською компанією DJI.

Комплекс діє за принципом дешифрування та аналізу протоколів радіозв'язку між БПЛА та пунктом управління, повідомив координатор групи "Інформаційний спротив" Констянтин Машовець.

За допомогою цього комплексу противник може визначити місцеположення апарата, висоту, швидкість і напрямок його польоту. А також місце його пуску, місце перебування оператора, модель і серійний номер БПЛА й навіть адресу електронної пошти, яка використовувалася для реєстрації апарата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може отримати "несподіваних друзів": чому це небезпечно

"Перший випадок практичного застосування противником комплексу зафіксований був ще 28 жовтня. У подальшому на одному з операційних напрямків він застосовував його ще не менше трьох разів. Причому в низці випадків ‒ достатньо ефективно", ‒ зазначив Машовець.

За його словами, виходить так, що одна й та сама китайська компанія під назвою DJI, виробляє й БПЛА, якими масово користуються підрозділи Сил оборони України, і засоби ефективної боротьби з ними.

Офіційно компанія DJI, починаючи з 26 квітня, нібито зупинила постачання цих БПЛА як до Росії, так і до України, саме через їхнє військове використання.

"Однак, як бачимо, "трішки підіграти" росіянам китайці ніколи не проти", ‒ наголосив Машовець.

30 грудня стало відомо, що Володимир Путін у режимі відеоконференції зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Путін заявив, що відносини між РФ і Китаєм є "найкращими в історії" і "можуть витримати всі випробування". Дві країни посилять співпрацю між своїми збройними силами, зазначив президент РФ.

Китай і Російська Федерація влаштували військові навчання у Східнокитайському морі. Вони передбачали запуск ракет та артилерійські стрільби.

Зараз ви читаєте новину «Китайці постачають Росії засоби для боротьби з українськими безпілотниками ‒ експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі