середа, 15 березня 2023 07:59

Аналітики пояснили, чи можливий конфлікт між США та РФ після збиття американського безпілотника

Аналітики пояснили, чи можливий конфлікт між США та РФ після збиття американського безпілотника
Російські винищувачі збили над Чорним морем американський безпілотник. Фото: ukrinform.ua

Збиття російськими винищувачами американського безпілотника MQ-9 Reaper у Чорному морі не призведе до прямого конфлікту між США і Росією.

У цьому впевнені аналітики Інституту вивчення війни, йдеться у новому зведенні ISW.

Командувач ВПС США в Європі і Африці генерал Джеймс Б. Хеккер підтвердив, що два російські літаки Су-27 збили американський безпілотник, що ледь не призвело до аварії російських літаків. Водночас міністерство оборони Росії заявило, що безпілотник розбився через "різке маневрування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський посол прокоментував інцидент з американським дроном

"Російські війська десятиліттями на численних театрах використовували тактику залякування щодо американських і союзних літаків та суден, що не призводило до конфлікту", – наголошують в ISW.

При цьому аналітики відзначили, що президенти США і РФ мають повну свободу вибору щодо реагування, а подібні інциденти автоматично не ставали причиною ескалації протистояння між країнами.

"З огляду на те, що президент Джо Байден неодноразово говорив про бажання уникнути прямого конфлікту американських військових з РФ, а Кремль явно й неодноразово демонстрував небажання розпочинати війну з НАТО, немає підстав вважати, що подібні інциденти можуть призвести до небезпечної ескалації", – йдеться у повідомленні.

Зіткнення російського літака з американським військовим безпілотником MQ-9 Reaper сталося над Чорним морем за 120 кілометрів від тимчасово окупованого Криму.

На момент інциденту дрон не ніс озброєння, хоча його конструкція передбачає встановлення на ньому ракет Hellfire, розповіли у Пентагоні.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики пояснили, чи можливий конфлікт між США та РФ після збиття американського безпілотника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі