пʼятниця, 25 вересня 2009 08:04

Марія Купчак заморила доньку голодом

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Тернополянка Марія Купчак показує фотографії загиблої доньки Олександри. Запевняє, що доглядала і годувала дівчинку
Тернополянка Марія Купчак показує фотографії загиблої доньки Олександри. Запевняє, що доглядала і годувала дівчинку

Тернополянку 33-річну Марію Купчак звинувачують у смерті доньки. 2-річна Олександра померла від голоду, надворі в колясці.

— Школа Маші була не потрібна, а тільки гульки, — махає рукою Іван Купчак, 55 років, батько Марії. — Зв"язалася з тюремщиками… і пішло-поїхало.

Марія народилася в селі Городище Козівського району Тернопільщини.

— Після школи до Тернополя пішла. Навіть на похорон до матері не приїхала. Того їй я забути не можу, — каже Іван.

Після похорону матері Марія приїхала в батьківську хату із чоловіком Олександром і двома дітьми. Батько не хотів приймати їх, але змирився. Сину Тарасу тоді було 4 роки, дочці Олександрі — рік.

— Дітьми вона не займалася, — каже Купчак. — Хлопця не навчила на горщик сідати. Мала хвора була, я радив здати її в дєтдом. Саша був агресивним, випивав, буянив, раз мене побив. То я міліцію викликав. А вона викликала таксі й утекла в Тернопіль.

Відтоді чоловік не хоче знатися з донькою. Виховує другокласника Назара — сина іншої доньки, Світлани.

Марія Купчак із чоловіком мешкає у врем"янці в приватному секторі тернопільського мікрорайону Канада. Подвір"я захаращене іграшками, пляшками з-під пива та горілки. У помешканні темно, брудно, смердить.

— Із дому я пішла після дев"яти класів, — каже вона. — Через батька. Із Сашею жила спочатку в його батьків біля автовокзалу. Однак свекор переніс інсульт, йому потрібен був спокій. Переїхали в село. Після втечі жили в підсобці на базі, де я працювала приймальницею склотари. Потім найшли врем"янку. Я приймала склотару, Саша ремонтував автомобілі.

Роди тяжкі були. Дитина мала ДЦП і підозру на рак крові

Смерть доньки Марія пояснює хворобою.

— Мені ще в роддомі сказали, що вона не жилець, — пригадує. — Роди тяжкі були. Дитина важила кіло чотириста, мала ДЦП і підозру на рак крові. Лікувати її грошей не було, а безкоштовно лікарі не брались. Віддавати ж в дєтдом не хотіла. Постійно їй суміші купувала, йогурти, вітаміни. Неправда, що вона від голоду вмерла.

Жінка стверджує, що дитина спала надворі в колясці, бо в приміщенні було спекотно. Зранку 3 серпня ще ворушила руками, казав Олександр.

— Я тоді встаю зранку, а вона не рухається. Рука холодна.

Марія вважає, що справу проти неї сфабрикували.

— Якби сім"я не переїхала в місто, то біди не сталося б, — вважає сільський голова Городища Богдан Дацок. — Адже в селі сусіди один про одного знають усе, помітили б.

У Тернопільській службі у справах дітей не пригадують подібних випадків.

— Медики втратили нагляд за немовлям, адже мати з пологового виїхала в село, а звідти втекла в місто, прописана ніде не була, — каже начальник служби Зіновій Личук, 60 років. — Хоча і в цьому випадку мав би зреагувати дільничний інспектор або сусіди.

Марії Купчак загрожує до п"яти років в"язниці.

Зараз ви читаєте новину «Марія Купчак заморила доньку голодом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути