вівторок, 31 березня 2009 15:55

Комісію із захисту моралі критикують за "радянську" цензуру

Комісію із захисту моралі критикують за "радянську" цензуру

Діяльність Національної комісії із захисту суспільної моралі викликає чимало суперечностей. Її навіть порівнюють із радянською цензурою. Правозахисники та медійники у вівторок обговорять проблему під час круглого столу.

"Йдеться про відновлення цензури в пресі та мистецтві, яка востаннє спостерігалася ще за часів Радянського Союзу", – так схарактеризував діяльність Національної експертної комісії із захисту суспільної моралі адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Веремеєнко. Він нагадав, що жертвами висновків Нацкомісії вже стали письменник Олесь Ульяненко, гурт "Скрябін" та кілька газет.

Попри відсутність затверджених Мінюстом критеріїв, комісія і далі виносить рекомендації та рішення, які можуть бути приводом для порушення карної справи проти власника ЗМІ або головного редактора, вважає адвокат. Він не виключив, що така форма цензури буде використана під час президентських виборів для контролю свободи слова в Україні. Протистояти цій тенденції Веремеєнко радить усіма доступними методами. Він повідомив, що під час кругового столу мають бути оприлюднені переможці конкурсу анекдотів про діяльність Нацкомісії.

Нагадаємо, 46-річний письменник Олесь Ульяненко подав до суду позов на Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. Вона 2 лютого цього року визнала його роман "Жінка його мрії" порнографією та заборонила продавати книгу. Письменник вимагає визнати рішення протиправним і скасувати його.

У романі "Жінка його мрії" йдеться про життя відставного генерала. Після самогубства дружини він здійснює свої сексуальні фантазії. Ульяненку закидають детальні описи статевих актів.

Під рішенням комісії стояли імена актора Богдана Бенюка, міністра культури Василя Вовкуна, літературознавця Івана Дзюби, нардепа від НУ-НС Лілії Григорович, письменника Андрія Куркова. На початку березня Андрій Курков заявив про вихід із комітету і про те, що не ставив свого підпису під рішенням. Книжку визнала порнографічною експерт Варвара Ковальська. Вона від коментарів відмовляється.

За матеріалами Німецька хвиля, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Комісію із захисту моралі критикують за "радянську" цензуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути