понеділок, 10 грудня 2007 14:16

Звинувачений у расизмі Нобелівський лауреат виявився негром

 В геномі Нобелівського лауреата Джеймса Уотсона, який недавно викликав скандал, заявивши, що негри дурніше білих, у 16 разів більше генів негритянського походження, ніж у середнього білого європейця.

Джеймс Уотсон став другою людиною (першим - Крейг Вентер, засновник однойменного інституту генетичних досліджень), чий повністю секвенований геном був опублікований в Інтернеті.

Аналіз генома показав, що 16 відсотків генів Уотсона сходять до чорного предка африканського походження. За словами Карі Стефанссона, представника компанії deCODE genetics, яка проводила аналіз, такі результати указують на наявність у володаря-генома прабатька-африканця. Стефанссон назвав результати аналізу генома Уотсона дивовижними.

У середнього білого європейця таких генів зазвичай не більш одного відсотка. Геном Уотсона містив також дев"ять відсотків генів, висхідних до азіатського предка.

Джеймс Уотсон отримав у 1962 році Нобелівську премію з фізіології і медицини. У жовтні 2007 року у пресі з"явилися його вислови про те, що негри за вродженими інтелектуальними здібностями поступаються білим (і цьому у найближчі 15 років буде знайдено генетичний доказ).

Вислови були визнані расистськими і викликали скандал: правозахисні організації хотіли притягати Уотсона до відповідальності у судовому порядку, Британський Музей науки відмінив заплановану його лекцію. Багато Нобелівських лауреатів і громадські організації публічно засудили поведінку ученого. Рішенням опікунської ради лабораторії Колд-Спрінг-Харбор, основного місця роботи Уотсона, він був тимчасово усунений з посади ректора. Через тиждень після цього 79-річний учений пішов у відставку, повідомляє газета The Independent.

Зараз ви читаєте новину «Звинувачений у расизмі Нобелівський лауреат виявився негром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі