вівторок, 10 серпня 2021 15:56

"Здувало з ніг" - станцію "Академік Вернадський" завалило снігом
3

Українські полярники відкопують замети снігу
Фото: Національний антарктичний науковий центр
Вночі на станції «Академік Вернадський» почалася справжня зима
Острів Галіндез накрила сильна завірюха з рекордною для цієї зимівлі швидкістю вітру – 33,2 м на секунду.

На українську станцію "Академік Вернадський" біля Антарктичного півострова, прийшла зима.

Члени експедиції зазначають про сильний вітер, снігопад, мороз, передає Національний антарктичний науковий центр.

Негода почалася на острові Галіндез уночі 10 серпня. Здійнявся вітер до 33 м/с, почався снігопад, а температура повітря опустилася до.

"Ми вийшли чистити сніг, але за кілька секунд нас накрило, ми не бачили одне одного на відстані шести - семи метрів. Здувало з ніг", - розповів кухар Артем Ігнатенко.

Майже два метри снігу намело за ніч. Тому будівлю по черзі відкопували очільник станції Богдан Гаврилюк, дизеліст Олександр Книжатков і механік Олександр Милашевський. Вони підготували додатковий генератор, відімкнули певну частину апаратури й установили аварійне світло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зміни клімату відчуваються швидше, ніж будь-де - посол Великої Британії

"Але навіть така негода не заважає 26-й Українській антарктичній експедиції виконувати обов'язки й радіти життю. Як зазначено в їхньому дописі: "За вікном справжня антарктична зима, ми зустрічаємо її в піднесеному настрої", - повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

В Одеській області випали значні опади. Водії на трасі Одеса - Миколаїв повідомляють про град і сніг і масово публікують фото й відео з місця події в соцмережах. За словами очевидців, негода повалила кілька дерев. Автомобілі затримуються в заторах. Узбіччя траси вкрило білим шаром. Водночас температура повітря на Одещині становить до +20°C.Синоптики прогнозують, що цього року на Україну чекає ранній листопадовий сніг.

Зараз ви читаєте новину «"Здувало з ніг" - станцію "Академік Вернадський" завалило снігом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі