середа, 22 квітня 2020 16:33

Спека та аномалії: 2019 рік побив температурні рекорди Європи

Спека та аномалії: 2019 рік побив температурні рекорди Європи
Європа визнала 2019 рік найспекотнішим за весь час спостережень. Фото: pixabay.com

2019 рік був найспекотнішим в Європі за весь час спостережень, а останнє десятиліття стало найспекотнішим в історії.

"2019 року річна температура в Європі була найвищою із зафіксованих і близька до показників 2014-го, 2015-го та 2018 року. Вона була теплішою за середню в майже всій Європі. Центральні та східні регіони бачили найбільше перевищення температури; вона була прохолоднішою за середню лише в невеликій частині Північної Європи", - йдеться у звіті Служби кліматичних змін Коперника (C3S).

За даними дослідників, усі пори року були теплішими за середні значення. Літо було четвертим найтеплішим з принаймні 1979 року, з температурами в деяких областях на 3-4 градуси Цельсія вищими за норму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекордна температура в Антарктиді: показали фото наслідків

Дві інтенсивні теплові хвилі в червні та липні принесли рекордні температури в деяких європейських країнах.

"Щорічні показники як мінімальних, так і максимальних щоденних температур були вище за середні майже скрізь у Європі, а максимальні температури, як правило, показували більші аномалії, ніж мінімальні", - йдеться у звіті.

2019 року спостерігалася найбільша кількість сонячних годин із принаймні 1983 року, трохи вища за значення 2015 року.

Аномальні щорічні значення тривалості сонячного світла були найбільшими в районі від Північної Франції до Центральної Європи та більшої частини Східної Європи.

Учені Національного управління океанологічних і атмосферних досліджень США кілька днів тому оголосили, що з імовірністю 75% цей рік стане найтеплішим в історії.

Наприклад, березень в Україні став найтеплішим за всю історію спостережень. Такі явища спостерігали по всій планеті. За перший місяць весни на Землі було відзначено 8 температурних рекордів.

Зараз ви читаєте новину «Спека та аномалії: 2019 рік побив температурні рекорди Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі