понеділок, 27 травня 2019 01:55

Замість муляжу збили літак

Замість муляжу збили літак
Микола Макаровський під час військових таборів. Кінець 1960-х. Фото: надане Миколою Макаровським

На військових зборах студент Микола Макаровський збив військовий літак.

В інтерв'ю Gazeta.ua розповів, як це було.

"Коли після 4 курсу університету були військові табори, призначили командиром батареї. Гармати кабелем з'єднувалися з радіолокаційною станцією і наводились автоматично. Промахнутися неможливо. А що таке ціль? Летить літак і на нейлоновому тросі тягне за собою величезний алюмінієвий конус, на який наводиться радар. Але на навчальних стрільбах ми замість конуса збили літак", - згадав чоловік.

"Прибігає командир полку: "Твоє щастя, що льотчик встиг катапультуватися. Але ти краще піди куди-небудь. А то може тебе і пристрелити ". Довелося ховатися на складі", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі українські військові "вполювали" російський безпілотник

А через 2 години все з'ясувалося. У ніч перед польотом трос так сподобався старшині на складі, що він замінив його сталевим тоненьким тросом: на вигляд майже те ж саме - ті ж таки 300 метрів. Але нейлон - діелектрик, по ньому промінь радара нікуди не піде. А по сталевому він з конуса перескочив на літак.

Микола Макаровський народився і живе в Харкові. Кандидат фізико-математичних наук, доцент. Автор понад 70 наукових праць. 23 роки керував міським клубом любителів фантастики і 12 - оргкомітетом фестивалю "Зоряний міст". У 2008 -му фестиваль був визнаний кращим конвентом Європи.

Повне інтерв'ю із Миколою Макаровським читайте у свіжому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Замість муляжу збили літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі