понеділок, 18 серпня 2008 16:20

За рівнем інфляції Україна друга серед країн СНД

Держкомстат опублікував соціально-економічні показники країн СНД за підсумками першого півріччя 2008 року. Відповідно до них Україна посідає друге місце серед країн СНД за темпами інфляції – у порівнянні з липнем 2007 року вона склала 26,4%.

Динаміка зростання індексу споживчих цін вища тільки в Таджикистані. Тут ціни зросли на 28,8%.

У трійці лідерів за темпами інфляції виявився і Киргизстан. Там індекс споживчих цін виріс на 25,6%. Експерти пояснюють: одна з причин інфляції – зростання доходів населення. У першому півріччі заробітки українців збільшилися значно більше, ніж у мешканців сусідніх країн.

"Збільшення доходів автоматично впливає на споживчий попит, що призводить до зростання індексу споживчих цін", - пояснює аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

За показником промислової інфляції Україна також посідає друге місце серед країн СНД. У порівнянні з першим півріччям 2007 року ціни в цьому секторі виросли на 33,8%. Лідер за темпами промислової інфляції – Казахстан. Його показник – 46,7%.

Експерти пояснюють: на інфляції обох країн позначилося зростання цін на нафту й інші види сировини. За словами Жолудя, в Україні зростання індексу виробників пояснюється збільшенням вартості коксівних вугіль і залізорудної сировини. "З цієї причини з початку року ціни на сталь виросли майже на 70%", - пояснює експерт.

Найнижчі показники інфляції – у Вірменії. У порівнянні з першим півріччям 2007 року індекс споживчих цін у цій країні виріс на 9%. Промислова інфляція склала 5,2%. У той же час ВВП країни виріс майже на 10,3%. Такі соціально-економічні показники Вірменії пояснюються штучним стримуванням цін і низьким зростанням доходу населення. Найвищі темпи росту ВВП – в Азербайджані (16,5%).

В Україні цей показник склав тільки 6,3%. Але, за словами президента Центру антикризових досліджень Ярослава Жаліла, навіть такі невисокі темпи зростання свідчать про підйом економіки.

Нагадаємо, що недавно провідний аналітик інформаційно-аналітичного центру "Форекс" Олексій Палій повідомив про те, що до кінця цього року спостерігатиметься зниження інфляції, як світової, так і української. На кінець року інфляція в Україні може скласти 20%. Такий прогноз на 2% перевищує дані уряду. У період з січня до червня рівень інфляції в Україні досягнув позначки в 15,5%. А ціни в порівнянні з 2007 роком виросли на 29,3%, пише "Дело".

Зараз ви читаєте новину «За рівнем інфляції Україна друга серед країн СНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі