четвер, 07 травня 2009 10:21

За рік правління Росією Медведєв зробив серйозні помилки

За рік правління Росією Медведєв зробив серйозні помилки
7 травня 2009 року з моменту вступу Дмитра Медведєва на посаду президента РФ пройшов рік. За цей час Росія пережила війну з Грузією, газовий конфлікт з Україною, відчула на собі наслідки світової економічної кризи при істотному падінні ціни на нафту. За 12 місяців президент провів декілька сот кадрових призначень, вніс поправки до Конституції, ініціював низку масштабних внутрішньополітичних проектів, активно їздив по світу. ЗМІ пишуть як про досягнення, так і про явні помилки Медведєва.

Останнім часом все активніше звучать "сигнали" про можливу лібералізацію життя в Росії. За спостереженнями газети "Время новостей", ці "сигнали" в даний час найбільш ходове слово для опису російської дійсності. Рік тому, відзначає видання, найпопулярнішим словом було "двоєцарствіє".

Як нагадує "Коммерсант", Медведєв зобов"язався не чіпати команду колишнього глави держави та нинішнього прем"єр-міністра Володимира Путіна. Цим, продовжує газета, він фактично позначив і межі власної самостійності. За зауваженнями "Комерсанта", порівняння колишнього і діючого президента поки не зовсім на користь останнього.

"Время новостей" пише, що Медведєв явно жертвує частиною президентських можливостей на користь дієздатності свого тандему з Путіним. Це можна сприймати як самостійний вибір, а можна як вимушений, відзначає автор газети.

Створена Путіним та Медведєвим конструкція не дозволяє чітко ідентифікувати помилки або успіхи одного і другого. Продовжуються суперечки про те, хто "натиснув на кнопку" в серпні минулого року, і про те, хто і з якою метою зважився на поправки в Конституцію.

До явних помилок російського керівництва, продовжує видання, слід віднести ігнорування наслідків конфліктів з Грузією та Україною. Вигравши обидві "війни" по суті, Москва зазнала поразки на інформаційних фронтах. І президент, і прем"єр, вважаючи очевидною правоту дій Росії, схоже, не чекали на різку негативну міжнародну реакцію.

Про можливу "відлигу" в Росії свідчать такі кроки, як інтенсивне спілкування президента з представниками громадського товариства, судове рішення про звільнення Світлани Бахміної та випуск під заставу Василя Алексаняна, відставка глави столичного ГУВС як реакція на скандал в його відомстві, призначення Микити Білих губернатором і навіть незняття з сочинських виборів Бориса Немцова.

Медведєв активно шукає свій політичний стиль. Поки найбільші досягнення спостерігаються у сфері інформаційних технологій. На сайті Кремля заведений відеоблог президента, створено співтовариство Медведєва в Livejournal. Про це нагадує "Коммерсант".

Восени президент оприлюднить послання Федеральним зборам. Послання президента, як відзначають ЗМІ, є розвитком деяких думок і пропозицій президента.

Рік роботи на посту президента не нашкодив рейтингу Дмитра Медведєва, вважає "Коммерсант". У квітні 2009 року, за даними соціологів "Левада-центру", він складав 68%. У березні 2008 року за нього проголосувало 70,2% виборців з числа тих, хто взяв участь в голосуванні.

За матеріалами NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «За рік правління Росією Медведєв зробив серйозні помилки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі