четвер, 03 вересня 2009 12:32

Вперше за 30 років в Ірані буде жінка-міністр

Вперше за 30 років в Ірані буде жінка-міністр

Іранський парламент (меджліс) вперше з часів ісламської революції 1978-1979 рр. затвердив кандидатуру жінки на пост міністра охорони здоров"я країни. Новим міністром охорони здоров"я стала Марзіє Вахід Дастджерді, кандидатуру якої вніс Президент Махмуд Ахмадінеджад.

Парламент відхилив президентські кандидатури на пости міністрів енергетики, освіти, добробуту і соціальної безпеки, при цьому на два міністерські портфелі претендували жінки, передає AssociatedPress.

Тим часом парламент затвердив на ключовий пост міністра оборони Ірану одіозну кандидатуру Ахмада Вахіді, котрого аргентинська влада звинувачує в причетності до бомбардування єврейського культурного центру в Аргентині в 1994 р., яке забрало життя 85 осіб. У той час Вахіді був головою спеціального підрозділу "Кудс", що входить до складу Корпусу вартових ісламської революції.

5 серпня 2009 року переобраний президент Ірану Махмуд Ахмадінежад офіційно вступив на другий термін. Раніше, 12 червня відбулися президентські вибори, за підсумками яких на другий термін був переобраний нинішній президент країни Ахмадінежад. Незабаром після цього опозиція звинуватила владу в підтасуванні результатів і вивела своїх прихильників на вулиці, що вилилося в зіткнення з поліцією. Масові акції протесту проти результатів президентського вибору проходили не тільки в самій Ісламській Республіці, але і в найбільших містах світу. У червні під час вуличних протестів у Ірані загинули 17 громадян.

Влада країни, яка спочатку допустила масові демонстрації, в останні дні посилила свою позицію і звела публічні виступи опозиції до мінімуму. 1 серпня почався судовий процес над прихильниками опозиції, які організували акції протесту проти результатів президентських виборів у країні. Перед судом повинні постати від 30 до 100 чоловік.

РБК-Україна

Зараз ви читаєте новину «Вперше за 30 років в Ірані буде жінка-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі