вівторок, 18 червня 2013 12:50

Володимир Дудка: надавати домедичну допомогу повинен вміти щонайменше кожен 10-й громадянин

"Якісно надавати домедичну допомогу повинен вміти кожен, а вчити цьому слід у школах та ВУЗах", - вважає народний депутат Володимир Дудка. За його словами, якщо принаймні кожен 10-й громадянин володіє навичками надання домедичної допомоги, то смертність на догоспітальному етапі може зменшитись на 20%. Як пояснив депутат, таким чином в Україні щорічно можна рятувати 26 тисяч людей. Зокрема саме цим керувався В.Дудка із колегами по парламенту, коли реєстрував законопроект, який передбачає створення системи домедичної допомоги в Україні (№2262а).

Про це В.Дудка розповів журналістам під час змагань з надання домедичної допомоги серед старшокласників, які відбулись у міжнародному дитячому центрі "Артек". У фіналі Перших всеукраїнських змагань школярів з надання домедичної допомоги в рамках проекту "Я можу врятувати життя!" участь взяли 8 збірних команд із Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Київської, Полтавської, Сумської та Черкаської областей і МДЦ "Артек". Серед завдань для школярів - базові реанімаційні заходи, зупинка кровотеч, допомога при обструкції дихальних шляхів стороннім тілом. Оперативнішою і точнішою за інші виявилась команда із Черкас. Але розрив між командами був невеликий. "Різниця між результатами дуже невелика. Головне ж навіть не перемогти, а не розгубитись у реальному житті. Впевнений, що всі, хто пройшов це навчання, упораються із ситуацією. Хоча, нехай краще не доводиться у таких ситуація опинятись", - сказав український стронгмен В.Вірастюк, коментуючи результати змагань. Олімпійська чемпіонка з вільної боротьби Ірина Мерлені, яка цього разу так само пройшла навчання та виступила у ролі судді, вважає всіх учасників проекту героями: "Це просто героїзм в такому віці так добре орієнтуватись у екстрених ситуаціях!", - сказала І.Мерлені.

Український фонд "Здоров'я" та Всеукраїнська рада реанімації  вже навчили навичок домедичної допомоги понад 10 тисяч школярів та студентів. Як повідомив голова Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги Віталій Крилюк, вже достеменно відомо про два врятованих життя і десятки випадків допомоги у екстрених ситуаціях, завдяки проекту "Я можу врятувати життя!".  Засновник Українського фонду "Здоров'я", народний депутат Володимир Дудка, вважає, що подібні практичні навчання мають бути у кожній школі і кожному ВУЗі, щоби людей, здатних врятувати життя було якомога більше.

 

Зараз ви читаєте новину «Володимир Дудка: надавати домедичну допомогу повинен вміти щонайменше кожен 10-й громадянин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі