вівторок, 02 лютого 2010 11:38

Війна Росії з Грузією допомогла "Аль-Каїді", Ірану та КНДР - західні ЗМІ

Війна Росії з Грузією допомогла "Аль-Каїді", Ірану та КНДР - західні ЗМІ

П"ятиденна війна між Росією і Грузією в серпні 2008 року стала свідоцтвом слабкості і міжусобиць в НАТО, що не може не радувати такі держави і організації, як Іран, Північна Корея або "Аль-Каїда", стверджує оглядач International Herald Tribune, рецензуючи книгу "Маленька війна, яка потрясла світ" Рональда Д. Асмуса.

"Це хороша нова книга про вторгнення Росії до Грузії, але її слід було б назвати "Маленька війна, яка повинна була потрясти світ, але не потрясла". Таке формулювання ближче до реальності", - вважає рецензент Джон Вінокур.

Про слабкість НАТО, на його думку, свідчать приведені в книзі матеріали. Автор книги вважає, що США, НАТО і ЄС, за великим рахунком, закрили очі на напад Росії на Грузію.

"Росія максимально збільшила можливість накладати вето на інтереси безпеки Заходу, а роз"єднаний Захід, що не має лідера, постарався мінімізувати очевидну важливість події", - говориться в статті.

"Країна, яка має тісне партнерство з США і вважається кандидатом в НАТО, піддалася вторгненню, і ні Вашингтон, ні Атлантичний альянс нічого особливого не зробили, щоб їй допомогти", - цитує Винокур Асмуса.

Росія розтоптала основоположне правило періоду після "холодної війни" - межі Європи не підлягають насильницькому переділу - і дала зрозуміти, що готова знов застосовувати силу проти сусідів, затверджує автор.

"Приведені в книзі матеріали - свідоцтво слабкості і усобиць НАТО в ситуації, коли Росія загрожувала Грузії, і вони, мабуть, сильно підбадьорять будь-яку організацію або державу, будь то "Аль-каїда", Іран або Північна Корея, які визнають, що Захід може стати поступливим через внутрішню ворожнечу", - пише Винокур.

На думку автора, Путін узяв на замітку той факт, що Буш не зміг добитися статусу кандидатів в НАТО для України і Грузії - Німеччина чинила опір. "У контексті поглядів Путіна на вузькі інтереси Росії коливання НАТО були запрошенням до короткої ефективної війни, спогади про яку Захід потім всіма силами спробував згладити", - пише журналіст.

Подальші події підтверджують правоту Асмуса, вважає рецензент, адже Франція веде переговори з Росією про продаж сучасних кораблів-вертольотоносців, а Німеччина потроїла фінансування Nord Stream.

InoPressa

Зараз ви читаєте новину «Війна Росії з Грузією допомогла "Аль-Каїді", Ірану та КНДР - західні ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі