субота, 14 березня 2015 13:06

Винні в трагедії з Іл-76 ховаються від правосуддя в АТО - пілот Лукіянчук

Винні в трагедії з Іл-76 ховаються від правосуддя в АТО - пілот Лукіянчук

Керівники АТО, яких обвинувачують у трагедії з військово-транспортним літаком Іл-76, затягують передачу справи у суд. Тоді у червні загинули 40 бійців та 9 з екіпажу. Винні досі несуть службу на Донбасі.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів військовий льотчик-випробувач Віктор Лукіянчук. Він входить до експертної групи з розслідування катастрофи літака.

Голова комітету з питань запобігання корупції Єгор Соболєв розповідав, що на експертів чинять тиск. Це правда?

- Відкритих погроз не було. Нас викликали у штаб на службову нараду про проблеми розвитку авіації. Але цілий день нарад не було. Ці питання актуальні. Ми б з великим бажанням приїхали. Бо починаючи від запчастин для авіації, базування на аеродромах, підтвердження класових кваліфікацій з усім є проблеми. Ці питання не піднімаються у Збройних силах. Натомість ми спілкувалися з юристами, які представляли інтереси командування, Генштабу. З нами говорили по годині, півгодини з кожним про ситуацію з Іл-76. Казали, що не маємо права такі документи підписувати. Що ми не фахівці і перевищили свої повноваження. Це по їхніх мірках. Я їм кажу, що служу у армії більше 35 років, 3 роки служив в Афганістані, у мене 650 бойових вильотів із застосуванням зброї. І казати, що я не знаю, як повинен заходити літак на посадку і які мають бути документи - смішно.

Чому винні досі не покарані?

- Суд буде вирішувати, яка міра вини кожного. Експертиза буде доказом на суді зі сторони обвинувачення. Для суду буде зрозуміло, яким чином там ситуація розверталася починаючи за тиждень-два, щоб зв'язати всі факти. Спочатку деякі генерали, офіцери хворіли. Як то Назаров. Лежали у шпиталях, бо мали гіпертонічний криз. Тоді тихенько вийшли і далі керують. Коли була спроба прокуратури ознайомити їх з матеріалами справи та результатами експертизи, заявили, що не мають змоги, бо зайняті у АТО.

На період слідства їх треба було відсторонити від виконання обов'язків. А так виходить, що мають ніби депутатську недоторканість. Це один із способів затягування судового засідання - ознайомлення зі справою. Коли прокуратура матиме всі результати експертиз, покази свідків, тоді будуть висунуті обвинувачення конкретній особі. Основний фігурант зараз Віктор Назаров. У таких ситуаціях одна особа ніколи не винна. Хтось не виконував завдання, хтось виконував завдання. Має бути оцінка дій кожного.

Можна було запобігти катастрофі?

- Розголошувати результатів експертизи не можу. Слідство ще триває. Непрофесійні дії ряду керівників привели до тієї ситуації. Цього можна було уникнути, якби були конкретні вказівки керівникам. Виходи з тієї ситуації не потребували наполеонівських рішень. Треба було просто отримуючи інформацію, своєчасно віддавати розпорядження. Мали інформацію, що у район посадки літака висуваються декілька рекетно-зенітних комплексів противника. Інформація про це письмово надходила керівникам АТО. Проте нема ніяких доказів, що якісь дії були прийняті після того, як ці факти були доведені до їх відома. Це бездіяльність командування АТО. Наслідки могли бути не такими трагічними.

Нагадаємо, військово-транспортний літак Іл-76 14 червня 2014 року збили бойовики у Луганську із установки ПЗРК. У катастрофі загинули 40 десантників 25-ї повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Військова прокуратура 18 листопада повідомила генерал-майора Віктора Назарова про підозру в халатному ставленні до військової служби у зв'язку з катастрофою літака. Він не взяв до уваги інформацію СБУ про імовірність збиття літака та дозволив провести спецоперацію у Луганському аеропорту.

Зараз ви читаєте новину «Винні в трагедії з Іл-76 ховаються від правосуддя в АТО - пілот Лукіянчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі