неділя, 11 вересня 2022 05:06

Сьогодні згадують найшанованішого пророка, якому відтяли голову

Сьогодні згадують найшанованішого пророка, якому відтяли голову
11 вересня відзначають день Усікновення голови Іоанна ХЇрестителя. Фото: http://sobor-kalush.com.ua/

У суботу 11 вересня православні віряни східного обряду відзначають день пам'яті Іоана Хрестителя, попередника Спасителя - найбільшого з пророків. Саме він завершує історію Старого і відкриває епоху Нового Заповіту.

Іоан Предтеча, так його ще називають, був сином священика Захарії з роду Аарона. Його мати Єлизавета була родичкою Пресвятої Богородиці та походила з роду царя Давида. Іоан був родичем Ісуса Христа та народився раніше за нього на шість місяців. За оповідями Євангеліста Луки, про появу сина сповістив Захарії архангел Гавриїл.

Все життя Іоан готував себе служінню Богові, усамітнювався в пустелі, де постився і молився. З 30-ти років він став проповідувати і закликати народ до покаяння. У жовтні 27 року Іоан Хреститель вперше прочитав проповідь єврейському народові - на рік раніше Ісуса. Святий розповів народові про Христа, а потім в річці Іордані охрестив Спасителя. Так мученик завершив пророче служіння.

Незабаром після хрещення Господнього Іоана ув'язнили за наказом галилейського царя Ірода Антипи - сина того самого Ірода Великого, який убив 14 тисяч вифлеємських немовлят.

Пророк відкрито викривав Ірода за те, що, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, він почав жити з Іродіадою, дружиною свого брата Філіпа. За що жінка люто зненавиділа пророка та зажадала його смерті. Однак, Ірод Антипа боявся всенародного обурення і не наважувався стратити Іоана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела 11 вересня відзначають тезки найшанованішого християнського пророка

У день свого народження Ірод влаштував бенкет. Саломія - дочка Іродіади, щоб догодити Іродові, танцювала перед гостями. Її танок дуже сподобався правителю і він запропонував дівчині самій назвати, що вона хоче в нагороду. Научена матір'ю Саломія зажадала голову Іоана Хрестителя. Тож Ірод через необережну обіцянку, дану при всіх гостях, змушений був віддати наказ відрубати голову святому Іоану та віддати її Саломії.

Але й після смерті голова Іоана продовжувала викривати Іродіаду, через що та віднесла голову та закопала в нечистому місці. Але одна з жінок-мироносиць, Іоанна - благочестива дружина царського урядника Хузи, таємно взяла святу голову, поклала в посудину і поховала її на Оливній горі, в одному з маєтків Ірода. Голова Іоанна Хрестителя - одна з найбільших святинь у християнстві.

Суд Божий відбувся над Іродом, Іродіадой та Саломією ще при їх земному житті. Саломія, переходячи взимку річку Сикоріс, провалилася під лід. Ірода покарав римський імператор Калігула. Разом з Іродіадой він був позбавлений царства і засланий до Іспанії. Там вони обоє загинули під час землетрусу.

Івана Хрестителя згадують протягом церковного року шість разів. Празник зачаття, різдва, усікновення голови, перше і друге знайдення голови, третє знайдення голови і собор після празника Богоявлення.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні згадують найшанованішого пророка, якому відтяли голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі