четвер, 08 березня 2012 18:01

Відомі жінки про 8 березня: це свято нічого не значить

Відомі жінки про 8 березня: це свято нічого не значить

Сьогодні, 8 березня, Україна відзначає Міжнародний жіночий день.

Історія Міжнародного жіночого дня починається з "маршу порожніх каструль", який влаштували 8 березня 1857 нью-йоркські текстильниці. Вони вимагали підвищення зарплати, поліпшення умов праці та рівноправності жінок.

У 1977 році ООН спеціальною резолюцією закликала усі країни світу проголосити 8 Березня днем боротьби за жіночі права - Міжнародним жіночим днем.

Gazeta.ua поцікавилась у відомих жінок, як вони святкують 8 березня.

Лілія Григорович, народний депутат від НУ-НС:

- Є спеціальна процедура святкування 8 березня: чомусь на роботі дарують квіти і пишуть листівки. Квіти і подарунки приймаю з задоволенням. Але жодного пієтету до цього свята в нашій сім'ї немає. 8 березня — це просто календарний жіночий день, коли дарують квіти. Ніякого змісту чи духовного навантаженння не несе. Свято душі - це день матері. Бо я розумію зміст цього свята. Свято 8 березня не відкидаю і не заперечую. Його святкує добра третина світу — то хай собі буде. Хай тільки підіймається в своїй значимості сутність свята матері. Переконана, що в підсумку "мати" переможе "женщину". Просто 8 березня в СРСР проводилося державою точно впродовж 50 років, а День матері — тільки 10. Тому поки не може конкурувати. Адже 8-ме - це вже сила звички, ментальність доброї половини покоління, що живе зараз. І молодь до того доєднується, бо завжди приємно одне одного вітати.

Наталія Вітренко, лідер Прогресивної соціалістичної партії:

- Святкуємо обов'язково. Є і подарунки, і діти приходять, і за стол сідаємо, і тости підіймаємо. За весну, кохання і міжнародний день боротьби за рівні права жінок з чоловіками. І дочок завжди вчу, що вони завжди є особистостями, а не якимось людьми другого гатунку. 8 березня — це свято жіночності. Сьогодні мене поздоровило посольство Ірану, і я розумію: мене поздоровили не просто як однодумця в боротьбі з американським імперіалізмом, а як жінку. І це дуже приємно. А те, що 8 березня відкидають як чуже свято — це хуторянство. Комплекс меншовартості. Згадайте, що це свято стало міжнародним — за ініціативою СРСР в 1977 році це визнала ООН. Щодо Дня матері — то це вигадане американське свято. Як і День закоханих. Я не проти, але для мене воно якось не прижилося.

Катерина Ващук, народний депутат від "Блоку Литвина":

- Не думаю, що свято 8 березня - великий гріх перед історією чи Україною. Коли все робиться з любов'ю до жінок — то це добре. Із ста чоловіків може тільки один чи два пам'ятають, хто це свято заснував, пам'ятають всі ті революційні ідеї. А всі знають, що в цей день треба вшанувати жінку. Не думаю, що аби приділяти більшу увагу Дню матері потрібно скасовувати 8 березня. На жаль, є жінки, які по тих чи інших причинах не змогли стати мамами. Їм буде боляче, що у них немає свята. І взагалі, ми вже багато наскасовували. Чи не краще берегти 8 березня, як добру традицію зайвий раз сказати жінці гарне слово і привітати її? І це початок весни, люди до цього звикли. Не треба в усьому шукати підтекст чужого. Прижилося?  Прижилося. То хай буде!

Світлана Поваляєва, письменниця:

- Якби ви не сказали, я б і не згадала. Хіба що у "Фейсбуке", бо там не продихнути від тих котиків, собачек, цвєточків і так далєє. Цей день для мене нічого не означає, але якщо вітають, то все одно приємно. Ми (з чоловіком — ред.) цей день не святкуємо, але минулого року він мене спонтанно привітав. Було приємно, хоча він це робить дуже часто і без всякого свята. Ніяких оцінок давати не хочу. Якщо людям подобається святкувати — нехай святкують. 

Зараз ви читаєте новину «Відомі жінки про 8 березня: це свято нічого не значить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі