четвер, 28 лютого 2019 10:06

В уряді розповіли, скільки українки мають народжувати дітей

В уряді розповіли, скільки українки мають народжувати дітей
Українки повинні народжувати по 4 дитини, щоб кількість населення зросла до 52 млн. Фото УНІАН.

Українців знову має стати 52 мільйони. Таку мету поставили перед собою в уряді в 2018 році. Для її досягнення запровадили програму народжуваності та підтримки сімей.

Однак вона не дала жодних результатів. За підсумками останнього року народжуваність скоротилася на 28 тисяч немовлят, передає ТСН.

Новації у вигляді пакунка маляти та муніципальної няні не призвели до сплеску народжуваності. За роки незалежності населення зменшилось 10 мільйонів. Зараз, за різними підрахунками українців лише, 42 мільйони.

Втрата співмірна з кількістю населення країн, як Греція, Швеція чи Португалія. За неофіційною інформацію, ще кілька мільйонів людей працюють за кордоном. Тому в Україні постійно проживає десь близько 35 млн реального населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не ходили до сусідів на каву": з Польщі депортують багатодітну українську родину

Частина населення сповідує ідеологію чайлдфрі – добровільна відмова від можливості завести дітей.

Ще одна складова демографічних проблем – зменшення кількості жінок репродуктивного віку. Це наслідки кризи 1990-х. Тоді народжуваність так само стрімко падала.

"Їх просто чисельно менше. І їм, відповідно, треба більше народжувати", - пояснює провідний науковий співробітник інституту демографії та соціальних досліджень Павло Шевчук.

Щоб 52 мільйони знову стали реальними хоча б до кінця 2030-х років, кожна жінка має народжувати по чотири дитини. І це враховуючи окуповані території, зокрема Крим.

Згідно з даними Світового банку, у 2018 році грошові перекази працюючих за кордоном українців на батьківщину зросли на 35% і склали 13,8% ВВП України. Судячи з таких даних кількість українських заробітчан за кордоном може становити близько 6 млн.

Зараз ви читаєте новину «В уряді розповіли, скільки українки мають народжувати дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі