вівторок, 23 вересня 2008 14:07

В Україні зростають масштаби корупції

Україна опинилася 134-ою із 180 у рейтингу поширення корупції у світі. За рік показник корупції в країні погіршився на 2 пункти. Про це йдеться у щорічному звіті міжнародної антикорупційної організації "Transparency International".

Як повідомили в антикорупційній організації, індекс України становив 2,5 (за шкалою від 0 до 10, де 0 означає найвищий рівень корупції, а 10 - найменший; водночас індекс нижче за позначку 3,0 є показником "галопуючої" корупції). При цьому методи боротьби із корупцією в країні оцінюються як неефективні на фоні зростаючих масштабів цього негативного явища.

За даними "Transparency International", ще минулого року український показник був вищим і становив 2,7, а 2006 року - 2,8. Результати цього року ставлять Україну в один ряд із такими країнами як Нікарагуа, Пакистан, а також Коморські острови, які також мають індекс 2,5.

З колишніх радянських республік нижчий індекс (і, як наслідок, вищий рівень корупції, на думку експертів і опитаних респондентів всередині країни і за її межами) мають Казахстан (2,2), Росія (2,1), Таджикистан, Білорусь (2,0), Азербайджан (1,9), Узбекистан, Туркменістан і Киргизстан (1,8).

Проте, кращий ніж Україна результат мають Молдова і Вірменія (2,9), Болгарія (3,6), Румунія (3,8), Грузія (3,9), Польща, Литва і Туреччина (4,6), Словаччина і Латвія (5,0), Угорщина (5,1) і Чехія (5,2). Примітно, що Грузія, яка у 2006 році ділила з Україною 99-е місце у рейтинзі (з показником 2,8), продемонструвала значні успіхи у подоланні корупції і істотно підвищила свій рейтинг - до 3,9, попавши до переліку країн, відзначених "Transparency International" як такі, що значно поліпшили свої результати протягом останнього року - разом з Албанією, Катаром, Кіпром, Маврікиєм, Нігерією, Оманом, Тонго і Туреччиною.

"Такий низький індекс сприйняття корупції в Україні свідчить про негативний імідж інституційної системи України і низьку інвестиційну привабливість її за кордоном. Політична корупція і корупція у державних органах,. .. непрозорий бюджетний менеджмент, найповніша корумпованість системи державних закупівель і хабарництво у податковій інспекції вважаються проблемами, які зараз у критичному стані", - йдеться у звіті.

За даними "Transparency International", надзвичайно серйозними є такі проблеми, як "неефективність, непрозорість бюрократичних процедур, корумпованість кадрів державної служби, непрозорість прийняття рішень у державних управлінських структурах". Крім того проблеми у судовій сфері: звичайними явищами вважаються несправедливість суду, залежність його від впливу політиків і підприємців, відсутність гарантій виконання судових рішень".

Згідно із дослідженням, потерпають від корупції підприємства, які вимушені витрачати на хабарі посадовим особам значний відсоток річного прибутку.

"Чинниками, які слугують причиною низького показника Індексу сприйняття корупції України стали також: високий рівень організованої злочинності, шахрайство і відмивання грошей, політична корупція, корупція у фінансуванні виборчих кампаній, слабкість гарантій права приватної власності, корупція у законодавчій владі і недовіра до антикорупційної політики держави", - відзначають у "Transparency International", повідомляє ЛІГАБізнесІнформ

Зараз ви читаєте новину «В Україні зростають масштаби корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі