неділя, 13 травня 2018 10:18

В Україні відзначають День матері

  13 травня в Україні відзначають День матері. Фото: УНІАН
13 травня в Україні відзначають День матері. Фото: УНІАН

13 травня в Україні відзначають День матері.

Його святкують щороку в другу неділю травня в 85 країнах світу, включаючи Україну.

Свято виникло завдяки американці Анні Джервіс з Філадельфії, яка у 1908 році виступила з ініціативою вшанування матерів на честь своєї матері, яка передчасно померла. У 1910 році у штаті Вірджинія вперше визнали День матері офіційним святом. А вже у 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх матерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День матері: 10 поезій про найріднішу людину

Українці теж долучилися до святкування Дня Матері у 1928 році, але не в Україні, а в Канаді. Ініціатором став Союз українок Канади. Наступного року свято відзначали вже й у Львові. Ініціативу канадських жінок підтримала головна редакторка тижневика "Жіноча доля" Олена Кисілевська. 1929 року "Союз українок" зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації "Просвіта", "Рідна школа", "Пласт", "Сокіл" організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді День Матері відзначали дуже широко.

В Україні святкування Дня матері встановлено указом президента від 10 травня 1999 року.

На відміну від жіночого свята 8 березня, цього дня вітають виключно матерів і вагітних жінок – майбутніх мам.

Мама - найважливіша і незамінна людина у житті кожної людини. Її робота - найваща і водночас найкраща у світі. До свята Gazeta.ua пропонує 5 фільмів про мам.

Зараз ви читаєте новину «В Україні відзначають День матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі