четвер, 21 липня 2022 21:58

Спецтема: Війна Росії проти України

В Україні запрацюють три системи контролю зброї, що отримують від партнерів – Резніков

В Україні запрацюють три системи контролю зброї, що отримують від партнерів – Резніков
Українські та американські ІТ фахівці створили нову програму, яка забезпечує базові логістичні підходи контролю озброєння. Фото: Олексій Резніков / Facebook

В Україні запрацюють три спеціальні системи для моніторингу, контролю та логістичного забезпечення військової техніки та озброєння, яку державі надають країни-партнери.

Росіяни активно просувають наратив про нібито неналежне використання Україною зброї, наданої міжнародними партнерами. Про це міністр оборони України Олексій Резніков заявив під час презентації нового модуля інформаційно-аналітичної системи СОТА для моніторингу постачання озброєння від країн-партнерів, повідомляє "Укрінформ".

"Згідно з нашими планами, будуть три системи, пов'язані із моніторингом, контролем і логістичним забезпеченням постачання військової техніки та зброї Україні", – сказав Резніков.

Він нагадав, що в 2019 році Україні в обмеженому обсязі була надана натівська система LOGFAS – найкраща в світі логістична система, а в українських військових навчальних закладах уже відкрили курси підготовки операторів цієї системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британія оголосила про велику військову допомогу Україні: що туди входить

Міністерство оборони також попросило в НАТО дати Україні розширений пакет ліцензій і технічних працівників для допомоги в оволодінні системою. За словами Резнікова, головна мета – запровадити таку систему в армії до бригадного рівня.

Як пояснив міністр, система дозволяє контролювати все від митних операцій на кордоні до постачання кінцевому споживачу. Крім того, система повідомляє й про потребу у боєприпасах, запчастинах тощо. На запровадження програми знадобиться близько двох років, але почати роботу над цим потрібно вже сьогодні.

Після 24 лютого українські та американські ІТ-фахівці створили нову програму, яка забезпечує базові логістичні підходи контролю озброєння. Найближчим часом вона буде презентована на засіданні уряду, анонсував міністр.

Третьою системою контролю, за словами міністра, буде згаданий модуль інформаційно-аналітичної системи СОТА.

Усього США та партнери дадуть Україні загалом 20 реактивних систем залпового вогню HIMARS. Сполучені штати вже передали 12 систем HIMARS.

8 липня президент США Джо Байден підписав пакет озброєння для України на суму до $400 млн. Пакет включав додаткові високомобільні артилерійські ракетні комплекси HIMARS і додаткові боєприпаси.

Україна отримала від США та союзників дев'ять HIMARS і аналогічних комплексів. Для серйозного контрнаступу потрібні ще десятки.

Зараз ви читаєте новину «В Україні запрацюють три системи контролю зброї, що отримують від партнерів – Резніков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі