четвер, 06 серпня 2009 17:15

В Україні виростили найбільший в світі кристал

В Україні виростили найбільший в світі кристал

Учені науково-технологічного концерну (НТК) Інститут монокристалів виростили найбільший в світі кристал - його маса складає 504 кілограми.

Про це повідомив завідувач сектором вирощування монокристалів Інституту сцинтиляційних матеріалів НТК Володимир Таранюк.

Для створення кристала була застосована розроблена в НТК нова технологія з низьким рівнем просвічування, завдяки якій кристали за 18-19 діб зростають до півметра в діаметрі. Таранюк відзначив, що отримати за цією технологією кристали вагою більше 540 кілограмів поки не дозволяє наявне в інституті устаткування.

За його словами, незважаючи на жорстку конкуренцію на світовому ринку, харківські учені успішно продають свої кристали замовникам з багатьох країн Європи, Америки, Китаю і Японії. Подібні штучно вирощені кристали широко використовуються в рентгенівському устаткуванні лікарень, а також в обшукових системах аеропортів, додав учений.

У 2008 році в рамках науково-технічної програми в НТК був вирощений найбільший в світі монокристал сапфіра розмірами 800х350х50 міліметра і вагою в 45 кілограм.

Подробности

Зараз ви читаєте новину «В Україні виростили найбільший в світі кристал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі