понеділок, 10 листопада 2014 09:13

В окупованому Криму збільшуються черги та пустують прилавки - ЗМІ

В окупованому Криму збільшуються черги та пустують прилавки - ЗМІ
unian.ua

Окупований Росією Крим із наближенням зими ризикує перетворитися на зовсім заблоковану територію.

Сьогодні ж жителі півострову звикають до нових реалій життя із постійними чергами, тотальним дефіцитом продуктів та залякуваннями, повідомляє "ТСН".

Нині у потягах, які прямують на анексований півострів, царює мертва тиша і напівпорожні вагони. Мовчазні пасажири намагаються не виказувати себе, а зробити це просто - "Скажи мені, чий Крим, і я скажу, хто ти". Тепер тут завжди треба бути насторожі, починаючи із заповнення міграційних карток. Окрім митників та прикордонників, вагонами прогулюються й ФСБшники.

Суворий контроль на в"їзді й виїзді Росія доповнила в Криму вкрай несподіваним переписом населення. За словами кримчан, набір запитань був дуже широкий і кожна відповідь могла бути неправильною, починаючи від громадянства.

На самому ж окупованому півострові проукраїнські активісти змушені сидіти вдома.

"Я дуже боюся, що на мене будуть стукати, бо люди знають, хто я така. Я не виключаю, що перебуваю в якійсь базі ФСБ, я не виключаю якесь стеження, я намагаюся мало виходити на вулицю", - розповідає українська активістка Марія. Тепер Марія змушена чи не щодня чистити пошту й видаляти все вільнодумне листування. До неї теж навідувались із сумнівним переписом.

В той же час, на головній площі Ялти тепер усюди російські прапори та "зелені чоловічки", які "пасуть" очима усіх перехожих, а за зйомку відео на мобільний можуть потягнути до поліції. Нагадування того, що відтепер ти - в Росії, усюди, навіть у туалеті, де журналісти зустріли оголошення: "Я відстоюю нашу історію. Російська мова".

Жити в Криму стало важко. Найбільше постраждали середній клас і люди середнього віку, які заробляли на себе самі, а не жили за державний кошт.

Переселенців з Донбасу справді побільшало. У заторах, яких раніше не бачив Крим, багато донецьких і луганських автомобілів, але, кажуть, що Росія не сильно радіє "русскоязычному братскому населению Донабасса " – подовжувати 90-денну реєстрацію їм не квапляться. Той, хто їздить на материк, не хоче міняти автомобільні номери. В Україні машину можуть забрати на штраф-майданчик, бо перереєстрація незаконна. До того ж, навіть процедура ця вельми важка. Люди стоять у черзі до автоінспекції по декілька днів, не допомагає й електронна реєстрація. І взагалі, кількаметрові черги – відтепер обов'язкова частина програми росіїнізації: у МРЕО, в міграційних службах та на пошті .

І наголовніше - нагодувати Крим виявилося складніше, ніж його анексувати. Ласунки з тоненьким гаманцем про солодке можуть забути: тортик – тисяча гривень, на ринку за м'ясо просять 150 гривень за кілограм, а молочну продукцію взагалі складно знайти. У супермаркетах ситуація не краща. Лише вивіски нагадують про те, що тут колись була риба, тепер на її місці - нова російська продукція "Худеют все". У Крим повернулися найгірші форми Радянського союзу з порожніми полицями в магазинах, вічним дифіцитом і нескінченними чергами, з перешіптуванням на кухнях і страхом арешту за антирадянщину. Пощастило тільки пенсіонерам, які мріяли померти на батьківщині. Російська машина часу повернула їх у минуле.

Раніше повідомлялося, що Росія зняла всі обмеження на ввезення української продукції в Крим, бо там скоро не буде що їсти.

Зараз ви читаєте новину «В окупованому Криму збільшуються черги та пустують прилавки - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі