середа, 31 січня 2024 20:23

В Міненерго відповіли, за якої суми боргу українцям не будуть відключати світло

В Міненерго відповіли, за якої суми боргу українцям не будуть відключати світло
Наразі на законодавчому рівні не визначено мінімальну суму боргу за якої можуть відключити енергопостачання. Фото: Новини.LIVE

Ймовірно, постачальники не відключатимуть світло тим українцям, чий борг за електропостачання нижче за половину прожиткового мінімуму, який складає 1514 гривень.

Наразі на законодавчому рівні не визначено мінімальну суму боргу за якої можуть відключити енергопостачання. Про це в ефірі телемарафону повідомила заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук.

"Однак, згідно з ринкових умов, підключення повторне (після відключення, - Gazeta.ua) відбувається за рахунок споживача. Якщо ця сума менше ніж половина прожиткового мінімуму, тобто, 1514 гривень, тоді компанія, яка надає послугу - оплачує також й підключення", - пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на світло можуть зрости вже цього року - нардеп

Тому, за її словами, логічно, що компанії, ймовірно, не будуть відключати світло тим споживачам в кого ця сума заборгованості менше.

За словами Гринчук, згідно з постановою уряду, спочатку постачальник електроенергії повинен повідомити споживача про заборгованість й можливе відключення світла.

"Це протягом 10 днів будуть вестись консультації про те, чи готовий споживач одразу сплатити борг. Також є можливість укласти додатковий договір щодо реструктуризації боргу, тобто, визначити графіки погашення й суми", - зазначила заступниця міністра.

У 2023 році борги населення за спожиту електроенергію збільшились на 7,7 млрд грн до 15 млрд грн.

Така динаміка погіршується, а можливості покривати ці борги падають. Про це йдеться в статті видання "Дзеркало тижня".

Зазначається, що заборгованість розподіляється не рівномірно. Наприклад 2,2% від столичних боржників сформували 43% від загальної заборгованості у Києві. Загалом борги в енергетиці - це кругова проблема, бо одні неплатежі провокують інші.

Зараз ви читаєте новину «В Міненерго відповіли, за якої суми боргу українцям не будуть відключати світло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі