четвер, 10 липня 2008 14:48

У Криму відбувся Міжнародний конкурс виноробів

У Ялті завершився VIII Міжнародний конкурс виноградних вин, коньяків, шампанських, плодово-ягідних вин і міцних напоїв "Ялта. Золотий Грифон-2008", який традиційно проходить в Криму на базі Національного інституту винограду і вина "Магарач".

Як повідомили організатори, цього року на конкурс приїхали представники 14 країн, серед яких, - винороби зі Швейцарії, Австрії, Угорщини, Франції, Італії, Іспанії, Словаччини. Свої вина на конкурсі представили 8 країн СНД, Словаччина і Франція. Всього було виставлено 211 зразків напоїв.

Цього року вони оцінювалися по новій 100-бальній системі, замість традиційної для країн СНД 10-бальної. Зв"язано це з тим, що нинішній конкурс проходив під егідою Міжнародної організації винограду і вина (МОВВ, Париж, Франція) і за її правилами.

Ряд фахівців галузі з України і інших країн СНД були нагороджені Золотими медалями ім. князя Голіцина і Почесними дипломами. Журі, яке складається з представників підприємств учасників конкурсу, визначило кращі зразки винопродукції. 30% представлених зразків було удостоєно нагород: 20 - Великою золотою, 40 - золотими і 3 - срібними медалями.

У числі кращих традиційно опинилися вина НПАО "Массандра", шампанське - підприємства "Нове Світло", а також коньяки Одеського і Ужгородського коньячних заводів. "Винопродукция країн колишнього Радянського Союзу поки мало представлена в Європі. І я думаю, що наступним етапом конкурсу буде те, що в Європі дізнаються про ці вина. Цьому допоможе Міжнародна організація винограду і вина", - сказав експерт Міжнародної організації винограду і вина Давід Ено.

Організаторами конкурсу виступають НІВВ "Магарач", Українська академія аграрних наук, Міжнародна федерація Союзів виноградарів і виноробів країн СНД, Союз виноробів Криму.

Нагадаємо, що "Магарач" є одним з номінантів конкурса-акції "7 чудес Ялти". У 1828 році князь Воронцов, будучи великим шанувальником виноробства, розпорядився створити при Нікітському ботанічному саду в урочищі "Магарач" "Казенний досвідчений заклад" для розведення кращих виноградників і дослідів з вироблення вина, а в 1852 році там був побудований винзавод. До цих пір в енотеці заводу зберігається Мускат рожевий урожаю 1836 року - найстаріше російське вино, занесене в "Книгу рекордів Гіннесу".

Винарям "Магарача" належить честь створення вітчизняних марок мускату, мадери, хереса, портвейну та інших класичних марок кримських вин. Довгі роки Інститут винограду і вина "Магарач" був головним науковим центром у сфері виноградарства і виноробства СРСР, залишається таким і в СНД, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «У Криму відбувся Міжнародний конкурс виноробів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі