четвер, 27 грудня 2012 20:41

У донецькій школі № 90 діти вчаться у підвалі: шкільний корпус влада віддала райсуду
17

Фото: Фото: Тетяна Заровна

"Діти не будуть заручниками влади", "Лук'янченко, руки геть від школи", "Янукович, почуй кожного" - під такими гаслами в Донецьку сьогодні, 27 грудня, відбулася акція протесту батьків. Людей обурює ситуація, в якій опинилася донецька школа № 90.

Школа позбулася одного з двох своїх будівель. Корпус, збудований у 1950 році, мерія здала в оренду судової адміністрації. Після закінчення ремонту в будівлю переїде Кіровський райсуд Донецька.

"Новий корпус школи № 90, де зараз тулиться вся школа - це прибудова до старої будівлі. Кілька років тому вона була закрита на капітальний ремонт. Ми сподівалися, що школу відремонтують для дітей, але у влади грошей для школярів немає. А для суддів знайшли", - обурюється Лідія Алексєєва, керівник ініціативної групи батьків.

"До виборів влада приховувала від людей це рішення, - говорить правозахисниця Марія Олійник, до якої батьки звернулися за допомогою. - До закриття на ремонт в старому корпусі розташовувалася вся початкова школа, 2 музеї, багато гуртків. Там була група продовженого дня та Школа мистецтв № 4. Тепер Школа мистецтв частково переїхала в колишній дитячий садок, частково залишилася в аварійній будівлі, а учнів молодшої школи розмістили на цокольному поверсі основного корпусу. Гуртки тепер працюють в коридорах.

З основним корпусом школи № 90 майбутній суд з'єднує загальний двір. Відстань між корпусами - кілька метрів. Батьків турбує близьке сусідство майбутнього суду зі школою. Вони впевнені, що це нашкодить безпеці дітей. Також батьки підозрюють, що парковка суддів відбере їх спортивний майданчик, а машини з арештантами займуть шкільний двір, де проходять шкільні лінійки".

Голова Кіровського райсуду спробував заспокоїти батьків листом, в якому повідомив, що між судом і школою № 90 побудують 4-метровий паркан. Але така перспектива обурює батьків не менше.

"Експлуатацію старого корпусу школи санстанція заборонила в 2007 році, - розповів батькам Павло Єхілевський - глава райвідділу освіти, який теж прийшов на мітинг. - Нам на ремонт коштів не дали. Але якби через аварійний стан школи хтось із дітей зламав руки-ноги, то була б моя вина. Тому я не заперечував, щоб будівлю взяла в оренду судова адміністрація".

Після мітингу батьки запросили журналістів в основний корпус школи. Щоб показати умови, в яких навчаються учні молодших класів.

"Наша школа існує тільки за рахунок батьків. Але після цих слів я можу втратити роботу. Мене вже попереджали, щоб я не брала участь ні в яких акціях. Так що з 1 січня, можливо, тут вже буде інший директор", - сказала Gazeta.ua директор школи № 90 Ольга Свищ.

Чиновники були проти того, щоб журналістам показали приміщення, в яких навчаються молодші учні. Із слів начальника райвідділу освіти випливало, що він не знає про умови, в яких займається малеча.

Як виявилося, учні 1 - 4 класів розміщені в напівпідвальному приміщенні. Там відчувається сильний запах каналізації і не достатньо природного освітлення.

"Завдання було зберегти стару будівлю, тому в 2009 році його передали в оренду райсуду. Ми зробили це, щоб будівля не зруйнувалася. А діти зі школи мистецтв залишаться там же, де і зараз, у них буде свій, окремий від суддів, вхід ", - розповів заст. міського голови Валентин Локтіонов.

Прокуратура провела перевірку за скаргою батьків. З'ясувалося, що рішення, яке суперечить Закону "Про освіту", прийняв особисто міський голова. Передача шкільних приміщень в оренду організаціям, чия діяльність не пов'язана з навчально-виховним процесом, заборонена законом, зазначає прокурор м. Донецька.

У школі № 90 навчається 800 дітей. Стільки ж учнів має школа мистецтв.

Зараз ви читаєте новину «У донецькій школі № 90 діти вчаться у підвалі: шкільний корпус влада віддала райсуду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

82

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі