понеділок, 26 січня 2009 10:42

В Болівії на референдумі схвалений проект нової конституції країни

За неофіційними даними, на референдумі в Болівії схвалений проект нової конституції країни. Згідно з результатами неофіційного бліц-підрахунку голосів, нову конституцію підтримали близько 57% виборців. Ці цифри збігаються з результатами exit-polls, проведених місцевими телекомпаніями, передає Associated Press.

Нова конституція надає більше прав і можливостей корінним народностям Болівії, які ще декілька десятиліть тому не мали виборчих прав. Ініціатором реформи став президент Болівії Ево Моралес, виходець з племені індіанців-аймара. Проект передбачає, зокрема, впорядкування автономних прав провінцій, обов"язкове вивчення індіанських мов, але також активне державне регулювання економіки. За задумом Моралеса, держконтроль над мінеральними ресурсами дозволить зробити справедливішим розподіл доходів від національних багатств.

Крім того, проект нової конституції закріплює за президентом країни право переобиратися на другий поспіль 5-річний термін, що діючою конституцією, заборонено. Таким чином, Моралес, який будує в Болівії "соціалізм XXI століття", дістане можливість залишатися при владі до 2014 р., якщо переможе на виборах у грудні ц.р.

Зараз ви читаєте новину «В Болівії на референдумі схвалений проект нової конституції країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі