вівторок, 13 лютого 2018 11:02

"Укрпиво" виступає проти поширення нелегального алкоголю

"Укрпиво" виступає проти поширення нелегального алкоголю
Нелегального виробництва пива в Україні фактично немає, проте є великі обсяги іншого підробного алкоголю. Фото: The Steppe

Незаконний алкоголь є загрозою для здоров'я нації та її економіки. А головною причиною його поширення є неефективна державна політика.

Так вважають у компанії "Укрпиво". Компанія виробників пива в Україні поділяє думку учасників міжнародного економічного Форуму в Давосі, які занепокоєні епідемією нелегального алкоголю у світі.

"З усього алкоголю, який вживають у світі, нелегальний (незареєстрований, контрабандний - gazeta.ua) становить четверту частину, за даними ВООЗ. Нещодавні дослідження компанії Euromonitor International показують, що у багатьох країнах, особливо на ринках, що розвиваються, частка незареєстрованого алкоголю перевищує 50%", - повідомляють в "Укрпиві".

Нелегальний алкоголь є серйозною небезпекою для споживачів. Він б'є по бюджету країни і заважає розвиватися легальному бізнесу.

Про це у Давосі заявив Карлос Бріто, очільник найбільшої у світі компанії-виробника пива Anheuser-Busch InBev NV, що, зокрема, виробляє пиво в Україні.

В Україні обсяг споживання незареєстрованого алкоголю у 2008-2010 роках становив 5 л в рік на кожного українця, старшого за 15 років, за даними звіту ВООЗ. На думку представників "Укрпива", українці випивали 292 млн л зареєстрованого чистого алкоголю і ще майже 200 млн л - незареєстрованого. Це приблизно 3,3 тис. залізничних цистерн етилового спирту. Ця цифра актуальна і сьогодні.

Нелегального виробництва пива в Україні фактично немає. Однак є великі обсяги іншого підробного алкоголю. Тому споживач "перетікає" у доступніший тіньовий сегмент міцного алкоголю. Що відповідно призводить до зменшення обсягів виробництва пива, вважають експерти ринку. За даними "Укрпива", виробництво цього продукту в Україні зменшилося з 2,97 млрд л у 2012 році до близько 1,78 млрд л. У пивоварнях на 23% скоротилася кількість робочих місць.

Euromonitor International та нещодавнє дослідження Організації економічного співробітництва та розвитку демонструє, що у разі підвищення податків до рівня, коли ціни перевищують купівельну спроможність споживачів, нелегальні напої стають дешевшою альтернативою. Тому підвищення акцизів, обмеження мінімальної площі торговельних закладів, у яких можна продавати пиво, спроби заборонити продаж у певний час доби на місцевому рівні – призводять до підвищення цін на легальний і якісний алкоголь.

Великий ринок нелегального міцного алкоголю шкодить і виробникам пивоварного ячменю. Його споживання в Україні становить приблизно 1 млн т, та приносить аграріям близько $200 млн на рік.

"Ми є іноземним інвестором, але майже все пиво, яке ми виробляємо в Україні, виготовляється з українського солоду. Тому скорочення виробництва негативно впливає і на аграрний сектор", - переконаний Євген Шевченко, генеральний директор Carlsberg Ukraine.

На його думку за останні два роки відбулися і позитивні зміни: держава почула аргументи пивоварів.

Зараз ви читаєте новину «"Укрпиво" виступає проти поширення нелегального алкоголю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі