Незаконний алкоголь є загрозою для здоров'я нації та її економіки. А головною причиною його поширення є неефективна державна політика.
Так вважають у компанії "Укрпиво". Компанія виробників пива в Україні поділяє думку учасників міжнародного економічного Форуму в Давосі, які занепокоєні епідемією нелегального алкоголю у світі.
"З усього алкоголю, який вживають у світі, нелегальний (незареєстрований, контрабандний - gazeta.ua) становить четверту частину, за даними ВООЗ. Нещодавні дослідження компанії Euromonitor International показують, що у багатьох країнах, особливо на ринках, що розвиваються, частка незареєстрованого алкоголю перевищує 50%", - повідомляють в "Укрпиві".
Нелегальний алкоголь є серйозною небезпекою для споживачів. Він б'є по бюджету країни і заважає розвиватися легальному бізнесу.
Про це у Давосі заявив Карлос Бріто, очільник найбільшої у світі компанії-виробника пива Anheuser-Busch InBev NV, що, зокрема, виробляє пиво в Україні.
В Україні обсяг споживання незареєстрованого алкоголю у 2008-2010 роках становив 5 л в рік на кожного українця, старшого за 15 років, за даними звіту ВООЗ. На думку представників "Укрпива", українці випивали 292 млн л зареєстрованого чистого алкоголю і ще майже 200 млн л - незареєстрованого. Це приблизно 3,3 тис. залізничних цистерн етилового спирту. Ця цифра актуальна і сьогодні.
Нелегального виробництва пива в Україні фактично немає. Однак є великі обсяги іншого підробного алкоголю. Тому споживач "перетікає" у доступніший тіньовий сегмент міцного алкоголю. Що відповідно призводить до зменшення обсягів виробництва пива, вважають експерти ринку. За даними "Укрпива", виробництво цього продукту в Україні зменшилося з 2,97 млрд л у 2012 році до близько 1,78 млрд л. У пивоварнях на 23% скоротилася кількість робочих місць.
Euromonitor International та нещодавнє дослідження Організації економічного співробітництва та розвитку демонструє, що у разі підвищення податків до рівня, коли ціни перевищують купівельну спроможність споживачів, нелегальні напої стають дешевшою альтернативою. Тому підвищення акцизів, обмеження мінімальної площі торговельних закладів, у яких можна продавати пиво, спроби заборонити продаж у певний час доби на місцевому рівні – призводять до підвищення цін на легальний і якісний алкоголь.
Великий ринок нелегального міцного алкоголю шкодить і виробникам пивоварного ячменю. Його споживання в Україні становить приблизно 1 млн т, та приносить аграріям близько $200 млн на рік.
"Ми є іноземним інвестором, але майже все пиво, яке ми виробляємо в Україні, виготовляється з українського солоду. Тому скорочення виробництва негативно впливає і на аграрний сектор", - переконаний Євген Шевченко, генеральний директор Carlsberg Ukraine.
На його думку за останні два роки відбулися і позитивні зміни: держава почула аргументи пивоварів.
Коментарі