вівторок, 30 жовтня 2012 09:39

Українцям загрожує нова хвиля звільнень

Українцям загрожує нова хвиля звільнень
Фото: acf.ua

Через падіння промвиробництва і практично повної відсутності банківського кредитування реальних секторів економіки, вітчизняні підприємці змушені оптимізувати свої витрати в першу чергу за рахунок скорочення персоналу.

Як показує практика, це означає, що кількість безробітних знову почне різко збільшуватися, пише "Комментарии".

"Думаю, за підсумками першого квартал 2013 року показник безробіття зросте до 10-10,5%. Ринок праці досить інертний, на економічні проблеми він відреагує з деяким запізненням", - прогнозує провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рівень безробіття у Польщі - 10,9%

Ситуація почне вирівнюватися тільки ближче до літа, коли почнеться туристичний сезон і пожвавлення в сільськогосподарській галузі.

З іншого боку, за даними Держкомстату, рівень безробіття в Україні за методологією МОП (у% від економічно активного населення працездатного віку) в першому півріччі 2012 року склав 8,4%, що дорівнює кризовому 2009 року. Втім, офіційний показник безробіття - лише слабке віддзеркалення проблем, які назрівають на ринку праці. Як і в 2008-2009 роках, криза зайнятості зараз посилено маскується під часткову зайнятість (неповний робочий день) або відпустки за власний рахунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Європі рівень безробіття становить 8,5%

"Зрозуміло, ці методи не цілком законні, деякі з них - за рамками правового поля, але саме вони врятували країну в 2008-2009 роках від різкого сплеску безробіття. На початку кризи показники зайнятості населення різко знизилися. Але за 6-12 місяців вони майже відновилися - у міру відновлення виробництва люди поверталися на робочі місця ", - розповів фахівець.

За прогнозами економістів, кількість українців, які стоять на обліку в центрах зайнятості, найближчим часом може збільшитися в три-чотири рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Беркутівцям", які розповіли про факти здирництва в керівництві, загрожує безробіття

Як повідомлялося, на сьогодні ситуація у вітчизняній економіці все більше нагадує найважчі кризові роки.

Зараз ви читаєте новину «Українцям загрожує нова хвиля звільнень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі