пʼятниця, 22 березня 2013 22:47

Українці в Антарктиді можуть говорити з рідними щотижня по півтори хвилини
33

Фото: Фото: Тарас Подолян

22 березня у Києві відбулися проводи 18-ої Української антарктичної експедиції. До Антарктиду 12 учасників експедиції вирушать завтра. Повернуться до Києва у квітні наступного року.

"Їду в експедицію втретє. Коли поїхав туди вперше, мене вразила тамтешня краса — вкриті снігом гори і величезні айсберги. Як повернувся, через кілька тижнів знову захотілося повернутися назад. Перед експедицією всі учасники проходили ретельний відбір. Враховували все: рекомендації, досвід роботи, стан здоров'я і психологічні якості", - розповів кореспонденту Gazeta.ua геофізик Юрій Отруба.

"На станції є зв'язок. Розмовляти з рідними дозволять раз на тиждень по півтори хвилини. Щотижня можна писати електронні листи. Можна користуватися і послугами пошти, але листи з Антарктиди ідуть сім місяців. Писав звичайного листа один раз, коли був у своїй першій експедиції. Він прийшов через місяць після мого повернення додому", - додав він.

Під час проводів учасників експедиції благословив архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин. Він прочитав молитву, покропив полярників святою водою і кожному подарував по дві ікони із зображенням Святої Трійці.

"Одну ікону візьміть з собою в експедицію, іншу залиште у дружину чи в когось із близьких. Тоді під час експедиції будете знати, що разом із найдорожчою людиною молитися над однієї іконою", - сказав він.

"Я благословляю полярників вже третій рік. Сподіваюся, що через два роки проводжатиму учасників ювілейної двадцятої експедиції", - додав він.

До Антарктиди учасники експедиції добиратимуться 10 днів. Робитимуть пересадки у Швейцарії, Бразилії та Чилі.

"Учасників експедиції готують, але не так ретельно, як космонавтів. Спочатку нам прочитали близько 50 лекцій. Детально розповідали про життя на станції, вчили надавати першу допомогу і виживати в екстремальних ситуаціях. Після того тиждень з нами працював психолог. Перевіряв нас на конфліктність і вміння працювати в групі", - розповів біолог Микола Висельський. Він їде в експедицію вперше.

"Взяв з собою дві сумки речей по 23 кілограми кожна і ще один рюкзак на вісім кілограмів. Кожен учасник експедиції має привести на станцію Академік Вернадський одну книжку для бібліотеки. Я взяв том Тургенєва", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Українці в Антарктиді можуть говорити з рідними щотижня по півтори хвилини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі