неділя, 21 квітня 2024 20:44

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна вже у найближчому пакеті допомоги від США може отримати далекобійні ATACMS

Україна вже у найближчому пакеті допомоги від США може отримати далекобійні ATACMS
У найближчому пакеті військової допомоги від США Україна може отримати, зокрема, тактичні ракети ATACMS збільшеного радіусу дії. Фото: Military-Today

У найближчому пакеті військової допомоги від США Україна може отримати, зокрема, тактичні ракети ATACMS збільшеного радіусу дії.

Ці ракети прямо прописані в законопроєкті. Про це в інтерв'ю CBS-News заявив голова сенатського комітету з питань розвідки Марк Ворнер.

"Я сподіваюся, щойно це (ухвалений законопроєкт про допомогу Україні - Gazeta.ua) дійде до президента до вівторка чи середи, ці поставки будуть буквально запущені цими ATACMS більшого радіусу дії", - сказав він, наголосивши, що ці ракети прямо прописані в законопроєкті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський сказав, чи допоможе виграти війну схвалення допомоги від США

За словами сенатора, якщо із проходженням законопроєкту в Сенаті все буде гаразд, поставки самої зброї можуть стартувати вже під кінець наступного тижня.

Ворнер додав, що Пентагон вже мав підготувати ракети ATACMS до передачі Україні.

Що відомо про ATACMS

ATACMS - тактична балістична ракета класу "земля-земля", призначена для знищення ворожої техніки, живої сили та споруд. Може запускатися із самохідних систем M270 MLRS та M142 HIMARS, які вже є на озброєнні ЗСУ.

Існує кілька модифікацій ракети ATACMS, які відрізняються системами наведення, типом (фугасні, касетні) і потужністю боєголовки, а також максимальною дальністю дії (від 165 до 310 км).

Восени минулого року Україна отримала ракети ATACMS, але кількість та модифікація офіційно не називалися. За побічними ознаками і наслідками застосування аналітики робили висновки, що Україна, ймовірно, отримала усього лише близько двох десятків цих ракет із касетною боєголовкою та меншою дальністю ураження (165 км).

Палата представників США 20 квітня проголосувала за законопроект щодо допомоги Україні.

Далі законопроект має підтримати Сенат та схвалити президент Джо Байден.

Документ підтримали 310 конгресменів. Проти - 112.

Документом передбачено виділення понад $60 млрд. Третина пакета - на поповнення арсеналів США, а пряма фінансова допомога - як кредит.

Зараз ви читаєте новину «Україна вже у найближчому пакеті допомоги від США може отримати далекобійні ATACMS». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі