середа, 20 травня 2009 10:16

Україна випередила одну - єдину Венесуелу

Україна випередила одну - єдину Венесуелу

В рейтингу конкурентноздатності країн світу Україна передостання. Міжнародний інститут розвитку менеджменту з Швейцарії (IMD-Lausanne) представив свій щорічний рейтинг конкурентноздатності країн світу, який він складає з 1989 року.

Україна бере участь у дослідженні третій рік поспіль. У новому рейтингу, як і в минулому році, наша країна передостання, 56-а з 57 держав світу. Гірше від нас тільки у Венесуелі.

За словами менеджера проектів Міжнародного інституту менеджменту (партнер IMD в Україні) Наталії Палій, негативно на позиції країни в рейтингу відбилася інфляція, низький приріст ВВП (2,1% за підсумками року) і негативне сальдо платіжного балансу. До речі, за рівнем інфляції Україна в рейтингу зайняла передостанню позицію.

Нагадаємо, за підсумками року споживчі ціни в країні зросли на 25,3%. Наталія Палій також зазначає, що в мінус Україні зіграла неадекватна, на думку укладачів рейтингу, політика Нацбанку. Так, у групі показників "Фінанси" Україна опинилася на останньому місці. Найбільш негативну оцінку від українського бізнесу отримав пункт "Доступність банківських кредитів". "Досі незрозуміло, коли і на яких умовах буде проведено рекапіталізацію українських банків", - коментує віце-президент "Foyil Asset Management Ukraine" Дмитро Мошкало. Крім того, недостатньо розвиненим українські топ-менеджери назвали і фондовий ринок в країні.

Ще одне слабке місце конкурентноздатності України - неефективність влади. Фактично український уряд дістав за цим критерієм найнижчу оцінку. "На відміну від інших держав, бізнес в Україні не може прогнозувати, що буде через короткий термін, тому що ситуація непередбачувана", - пояснює Д.Мошкало. Насамперед нарікання викликає відсутність антикризової економічної програми, а також непередбачувані курсові коливання.

Укладачі рейтингу в швейцарському інституті стверджують, що це дослідження дуже важливе для інвесторів: позиція держави в рейтингу впливає на їхні рішення про вихід на її ринок.

В основі рейтингу IMD - 329 показників, які, в свою чергу, поділяються на 4 основні підгрупи: макроекономічні показники, ефективність влади, ефективність бізнесу і інфраструктура. 2/3 показників рейтингу базуються на національній статистиці, а також на даних міжнародних організацій. 1/3 даних, що залишилася формується за рахунок прямого опитування бізнесменів.

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Україна випередила одну - єдину Венесуелу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі