четвер, 25 червня 2009 21:20

У ВООЗ стурбовані можливою мутацією свинячого грипу з пташиним

У ВООЗ стурбовані можливою мутацією свинячого грипу з пташиним

В світі поки не відмічається мутації нового вірусу грипу А/H1N1, але медики всього світу повинні бути пильними, оскільки віруси грипу непередбачувані і володіють високою здібністю до мутації, заявила гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров"я (ВООЗ) Маргарет Чен журналістам в Москві.

Тому, відзначила Чен після зустрічі з міністром охорони здоров"я і соціального розвитку Росії Тетяною Голікової, необхідно продовжувати спостереження за поведінкою нового грипу H1N1 в країнах Південної півкулі на предмет взаємодії вірусу зі звичайним сезонним грипом. Поки, за словами гендиректора ВООЗ, таких випадків не відмічалось.

Крім того, є побоювання, що вірус H1N1 (який називають свинячим грипом) може зіштовхнутись з небезпечнішим штамом грипу - H5N1 (що зветься пташиним грипом). "Може відбутися перехресна взаємодія H1N1 з пташиним грипом H5N1, особливо в країнах, де є спалахи пташиного грипу", - відзначила Чен.

"Досі ми не виявили жодних ознак того, що штами H5N1 і H1N1 якимсь чином перехрещуються", - підкреслила глава ВООЗ.

Чен також відзначила, що в даний час у низці країн, зокрема в Росії в тісній співпраці з ВООЗ, ведеться розробка вакцини проти грипу H1N1. Гендиректор ВООЗ відзначила і зусилля Росії в сфері боротьби з розповсюдженням грипу H1N1 і запобіганням пандемії. "Я більш ніж упевнена, що Росія чудово підготувалася до пандемії", - підкреслила вона.

Зі свого боку Голікова повідомила, що до 1 липня міністерство погодить всі фінансові параметри з розробки, випробування та виробництва вакцини проти грипу H1N1.

Раніше вчені неодноразово висловлювали побоювання з приводу можливого схрещування вірусу свинячого грипу A/H1N1 з вірусом пташиного грипу H5N1. Самі по собі ці віруси не представляють великої небезпеки для людей, оскільки A/H1N1 не дуже смертоносний, а H5N1 смертоносний, але не передається від людини до людини.

Але якщо обидва опиняються в одному організмі, то їхні сегменти можуть перемішатися, створивши новий вірус, який передаватиметься від людини людині так само легко, як A/H1N1, і при цьому володіти смертоносністю пташиного грипу. Убивче поєднання двох вірусів теоретично може відбутися в організмі якої-небудь тварини, наприклад свині.

Середня смертність від вірусу грипу A/H1N1 на даний момент знаходиться на рівні 0,4%, що приблизно в 4 рази вище, ніж у так званого "сезонного" грипу. Переноситься і лікується він так само, як і звичайний грип. Смертність від пташиного грипу перевищує 60%, проте для того, щоб їм заразитися, необхідно отримати велику дозу інфекції безпосередньо від птаха.

ВООЗ раніше оголосила про введення шостого максимального рівня загрози пандемії нового грипу. При цьому, за прогнозами фахівців, різкого розповсюдження даної інфекції можна чекати вже восени цього року.

За даними ВООЗ на 24 червня, кількість заражених вірусом грипу A/H1N1 в світі досягла 55867 осіб, 238 з них померли. Лідером за кількістю хворих як і раніше залишаються США, де на сьогоднішній день лабораторно підтверджено 21449 випадків зараження, з яких 87 випадків закінчилися летальним результатом. У Мексиці новим грипом захворіли 7847 людей, 115 з них померли, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У ВООЗ стурбовані можливою мутацією свинячого грипу з пташиним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі