неділя, 24 листопада 2013 11:20

У Вінниці спалили портрети винних у Голодоморі в Україні та області
20

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

23 листопада о 17-й у Вінниці почалась мовчазна хода, присвячена 80-роковинам Голодомору. Від башти Козицького вінничани пройшлись колоною до пам'ятного знака Січових Стрільцям. Біля башти учасники ходи виклали хрест з лампадок. Розгорнули прапори України, "Свободи", "Народного Руху", плакати "Голодомор – Геноцид 1932-1933 років. Москва, Ізраїль, покайтесь!", "Комунізм ще не покарано!", "Рух заявляє: Геноцид українців – справа рук комуністів і сіоністів!", "Голодомори-Геноциди в Україні 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 рр. Пам'ятаємо!". В руках несли запалені лампадки.

"Приєднуйтесь!" - час від часу кликали пішоходів з тротуарів.

За колоною, що рухалася вулицею Соборною, вишикувалось кілька тролейбусів.

"Ну, ось знову якась акція, а ми транспорту не можемо дочекатися", - обурювались люди на зупинках.

"Та їм же гроші заплатили, ось вони й ходять", - припускали.

З колони до зупинки підійшли двоє чоловіків.

"Як ви можете таке говорити? Люди прийшли, щоб вшанувати пам'ять загиблих під час Голодомору. Майже в кожного є родичі, які померли страшною смертю. Хіба вам платять, коли ви поминаєте своїх рідних?" - з жалем проговорили вони.

Біля пам'ятного знака Січовим Стрільцям провели мітинг-реквієм.

"Стало традицією, що ми щороку йдемо центральною вулицею міста і несемо колоски пшениці. Колоски, за які 33-го року готові були вбити. Саме комунізм зробив з нами цей страшний Голодомор. І Росія, як правонаступник тієї влади, має нести покарання за злодіяння, які комуністи сотворили нам Україні. А Путін, гнила собака, до цих пір не визнає Голодомор", - сказав голова міської "Свободи" Володимир Базелюк.

Спікери наголосили, що в бібліотеці ім. Тімірязєва працює виставка, присвячена Голодомору.

"Сьогодні ми спалимо портрети "вождів", які прирекли Україну і Вінницьку область на той страшний голод. Це Сталін, про вчинки якого нагадувати не треба, Постишев, іменем якого у Вінниці досі названа вулиця. Це Косіор, який вважав, що селян можна перемогти виключно голодом. Ще два роки назад його іменем теж була названа вулиця. Це є Балицький, чий портрет до сьогодні висів в кабінетах Центрального управління Внутрішніх справ. Я вважаю, що полум'я – єдиний шлях, яким ми можемо знищити оту пам'ять. Випалити не тільки зі своїх сердець та сердець своїх батьків, але й сердець своїх нащадків. Лише вогонь може довести нашу боротьбу до кінця", - зазначив керівник молодіжної "Свободи" в області Андрій Вигонюк.

З цими словами підпалили портрети цих чотирьох комуністичних діячів.

Закінчили мітинг хвилиною мовчання та співанням гімну України.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці спалили портрети винних у Голодоморі в Україні та області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі