понеділок, 13 липня 2009 14:13

У Києві шукатимуть радіоактивне сміття

У Києві шукатимуть радіоактивне сміття

На київському заводі Енергія встановлено апарат Кордон, який розпізнає радіоактивне сміття, він почав свою роботу і вже виявив машину з радіоактивним сміттям.

Як повідомляє, щодня у столиці спалюють 800 тонн відходів.

За словами провідного інженера Юрія Портнова, розробника приладу, якщо радіоактивне сміття спалювати, радіація може залишатися у повітрі. Тому така новинка - необхідність, яка дозволить стежити за здоров"ям населення.

У комплект обладнання входять чотири стійки і пристрій збору і обробки інформації. На кожній з стійок розташований інфрачервоний випромінювач. Він визначає рівень радіації проїжджаючої машини, і, якщо фон перевищує 30 мікрорентгенів, лунає переривчастий звуковий сигнал, а випромінювач починає світитися. Пристрій збору та обробки інформації фіксує рівень радіації всіх проїжджаючих машин.

У перший день роботи приладом одразу була виявлена одна машина з радіоактивним сміттям.

"Це була моя зміна, раптово спрацювала сигналізація, що показує перевищення радіаційного фону. Викликали начальника зміни. Про цей випадок повідомили у МНС, МВС та головному санітарному лікарю. Зараз з"ясовують, звідки надійшли радіоактивні речовини. Таке сміття не буде спалюватися, його повинні утилізувати на полігоні", розповідає зважувальник Пелагей Биченко.

Ціна приладу складає 191 тисячу гривень. Такий прилад вже встановлено у Чорнобилі, в аеропорту Бориспіль, а також на державному кордоні України.

Як повідомлялося раніше, у квітні цього року, Київська міськадміністрація прийняла рішення спільно з фірмою Грінко побудувати сміттєспалювальний завод на території цього підприємства.

За матеріалом Газета по-киевски

Зараз ви читаєте новину «У Києві шукатимуть радіоактивне сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі