понеділок, 30 липня 2007 11:46

У Казахстані легалізовано 5,3 млрд доларів тіньових капіталів

У Казахстані до 26 липня легалізовано майна на 5,3 млрд доларів, повідомив голова податкового комітету міністерства фінансів республіки Нурлан Рахметов. Акція по легалізації майна проходить у Казахстані з липня минулого року і закінчиться 1 серпня 2007 року. Термін реєстрації легалізованого майна і видача відповідних документів продовжиться до 1 листопада.

Загальна вартість легалізованого майна склала 644 млрд тенге або 5,3 млрд доларів. Загальна сума легалізованих грошей склала 367,8 млрд тенге або 3 млрд доларів", - сказав Рахметов. До бюджету сплачено 40,8 млрд тенге налогів.

Тільки за останній тиждень дії акції потік заяв на легалізацію майна у країні збільшився на 75%. Прем"єр-міністр Карим Масимов відзначив, що "акція по легалізації майна відбулася", оскільки в ній взяли участь 10% населення країни (населення Казахстану перевищує 15,4 млн. осіб).

Легалізація майна була проведена урядом Казахстану як разова акція. Перша кампанія по амністії капіталів була проведена у 2001 році. З тіні було виведено всього 480 млн. доларів. Друга акція була розроблена за прямим дорученням президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. У остаточній редакції законопроект отримав назву "Про амністію у зв"язку з легалізацією майна". Як виходило із записки пояснення до проекту, тіньовий оборот у казахстанській економіці складав 25–35% ВВП. Це означає, що кожен третій тенге не оподатковується".

За даними Міністерства юстиції Казахстану, в країні встановлено понад 4,7 млн. об"єктів нерухомості, права на які не зареєстровані. Частка незареєстрованої нерухомості складає близько 30% від її загального числа.

Особам, що легалізували майно, дозволено законно оформити право на його володіння, сплативши державі збір у розмірі 10% від його вартості, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Казахстані легалізовано 5,3 млрд доларів тіньових капіталів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі