понеділок, 22 січня 2007 10:21

У Франції померла людина, популярніша за Зідана

 
У Франції померла найпопулярніша людина в країні, засновник товариства допомоги бідним "Емаус" абат Пьер, у миру Анрі Груес.

Абатові Пьеру було 94 року. Він помер в лікарні від наслідків легеневої інфекції, через яку його госпіталізували в кінці минулого тижня.

Французький інститут громадської думки кожні півроку складає список з 50 французів, які користуються найбільшою пошаною і любов"ю співгромадян. Найпопулярнішим французом став футболіст Зінедін Зідан. Але протягом 17 років список очолював абат Пьер, знаменитий своєю добродійною діяльністю і захистом інтересів бідної частини населення. У 2006 році він спеціально узяв "самовідвід", щоб, як сказав священик, "відкрити дорогу молодим".

У роки Другої світової війни будучи молодим вікарієм, він переправляв євреїв через швейцарський кордон. Саме тоді у нього з"явилася підпільна кличка, яка згодом стане його другим ім"ям, - абат Пьер.

Він разом з британським лікарем Джоном Бойдом Орром, згодом удостоєним Нобелівській премії миру, заснував "Універсальний рух за світову конфедерацію". Парламентську діяльність він залишив в 1951 р. Незадовго до цього абат Пьер придбав старий напівзруйнований будинок на околиці Парижа, який відреставрував за допомогою добровольців. У ньому він влаштував притулок для сиріт, батьки яких загинули по обидві сторони барикади під час війни. Цей притулок він назвав "Емаус" на честь палестинського селища, біля якого учні зустріли воскреслого Христа.

Взимку 1953-54-го, коли у Франції було надзвичайне холодно, абат Пьер був серед тих, хто вимагав від парламенту мільярд франків на потреби бездомних. У той самий день, коли Сенат проголосував проти виділення цих коштів, до абата Пьера прийшла людина, у якої минулої ночі прямо у фургоні, де він жив, від холоду померла дитина. На похорони немовляти абат через газету "Фігаро" запросив міністра реконструкції і житла, присутність якого примусила заговорити про цю подію пресу.

1 лютого 1954 р. через Радіо Люксембург він призвав французький народ до " повстання доброти". "На допомогу, друзі! - звернувся він до радіослухачів. - Цієї ночі в Парижі на Севастопольському бульварі померла від холоду жінка. У руках вона тримала наказ про виселення з будинку: їй нічим було заплатити за житло". Небачений потік грошей, що хлинув до "Емауса", і допомогу політичних діячів з різних країн дозволили абатові Пьеру побудувати сотні будинків для знедолених.

За материалами Pastor.ru

Зараз ви читаєте новину «У Франції померла людина, популярніша за Зідана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі