четвер, 03 квітня 2008 20:19

У Чернігові туристів водитимуть по місцях із привидами

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Карта-схема історичних пам’яток  Чернігова, якими планують водити туристів на екскурсію-маскарад ”Поруч з привидами”
Карта-схема історичних пам’яток Чернігова, якими планують водити туристів на екскурсію-маскарад ”Поруч з привидами”

У Чернігові на вул. Шевченка, 9 відкрили туристично-інформаційний центр. Тут розповідають про місця відпочинку, ночівлі, маршрути руху. Новинкою стане пішохідна екскурсія-маскарад "Поруч із привидами".

Пункт 1. Починатиметься маршрут із Антонієвих печер на Болдиній горі. Туристів зустрічатиме екскурсовод, одягнений у хламиду монаха. У підземних церквах чути, як чоловік співає літургію. Тут розповідатимуть про привид монаха Тарасія.

Пункт 2. На Болдиній горі покажуть земляні піраміди. Припускають, що в одній з них був похований Ілля Муромець. Археологи знайшли в одному з курганів меч, якій належав людині зростом 2 м 15 см, величезні відро і стремена. Студенти історичного факультету педуніверситету в костюмах давньоруських воїнів інсценізують бій на мечах.

Пункт 3. Група спуститься до Троїцького монастиря. Послухають розповідь і зможуть торкнутися мощей святителя Феодосія, які, вважається, вберегли Чернігів від чорнобильської радіації.

Пункт 4. У Єлецько-Успенському монастирі колись була могила  чернігівського полковника часів гетьмана Мазепи Василя Дуніна-Борковського. Його вважали вампіром. Дунін-Борковський увійшов в історію під прізвиськом український Дракула. За легендою, його тіло викопали з могили обурені городяни, забили в серце осиковий кілок і перепоховали за Десною. Тієї ж ночі річка вийшла з берегів.

Пункт 5. На Червоній площі в П"ятницькій церкві чернігівці тримали оборону від монголо-татар. Щоб не потрапити до полону, чернігівки кидалися вниз. У цегляній кладці церкви замуровано камінь бажань. Якщо його торкнутися й загадати бажання, воно збувається.

Пункт 6. На Валу в будинку Лизогуба (поряд зі Спасо-Преображенським собором ХІ ст.) розкажуть про привид Мотрі Кочубей, яка просить перехрестити її натільним хрестиком. З оглядових майданчиків видно панораму Чернігова й дорогу на Київ. За переказами, на ній сидів Соловей-розбійник.

У перспективі між пунктами маршруту можна буде пересуватися екскурсійним тролейбусом. Для цього виділятимуть новий ЛАЗ.

Торік у Чернігові побували 450 тис. туристів. Туристично-інформаційний центр має інтернет-сайт: www.chernihivtourist.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Чернігові туристів водитимуть по місцях із привидами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі