четвер, 30 грудня 2010 17:31

У 2010 році світ втратив Селінджера, Ахмадуліну і Маслаченка
11

Джером Девід Селінджер
Фото: Фото з архіву АР
Анна Самохіна
Володимир Мотиль
Владислав Галкін
Андрій Вознесенський

28 січня на 92-му році життя не стало американського письменника Джерома Девіда Селінджера. Письменник помер природною смертю у власному будинку в Корніші, де жив один понад 58 років. Єдиний роман Селінджера "Над прірвою в житі" занесений до Книги рекордів Гіннеса. Цей твір рекомендований до вивчення в школах 70 країн світу й перекладений 32 мовами.

8 лютого в Санкт-Петербурзі на 48-му році життя від раку шлунка померла російська актриса Анна Самохіна. Кар'єра Анни Самохіної почалася 1987-го з ролі Мерседес у фільмі "В'язень замку Іф". Через рік знялася в картині "Злодії в законі", яка принесла актрисі популярність.

21 лютого в лікарні на 83-му році пішов із життя московський кінорежисер Володимир Мотиль. Він зняв стрічки "Біле сонце пустелі", "Женя, Женечка і "катюша", "Зірка принадливого щастя". Спочатку режисер був госпіталізований з підозрою на інсульт, але в лікарні медики виявили у режисера перелом шийних хребців і пневмонію.

27 лютого в Москві помер відомий актор Владислав Галкін. Актор помер у своїй квартирі від гострої серцевої недостатності. Галкіну було 38 років. Галкін дебютував в ролі Гекльберрі Фінна у фільмі Станіслава Говорухина. Актор відомий перш за все ролями в таких фільмах, як "72 метри" і "Ворошиловський стрілок", а також в численних серіалах: "Спецназ", "Диверсант", та інших.

1 червня помер 77-річний поет Андрій Вознесенський. Лікарі назвали його хворобу "втомлене серце". Він помер удома після другого інсульту. Усього Вознесенський випустив більше 40 віршованих збірок, в тому числі "Взгляд" і "Тінь звуку". За своє життя Вознесенський був удостоєний низки нагород — радянських, російських і міжнародних.

Португальський письменник лауреат Нобелівської премії з літератури 1998 року Жозе Сарамаго помер у віці 87 років в своєму будинку в Лансароті на Канарських островах 18 червня цього року. Справжньою світовою сенсацією став його скандальний роман "Євангеліє від Ісуса".

У п'ятницю 24 вересня від раку легенів помер 73-річний Геннадій Янаєв. Він був одним із восьми учасників державного заколоту в серпні 1991-го в Москві. Геннадій Іванович очолював так званий ГКЧП — державний комітет із надзвичайного стану, який усунув від влади президента СРСР Михайла Горбачова.

В ніч на 3 листопада на 73-му році життя помер спеціальний представник президента РФ з питань економічної співпраці з державами - учасниками СНД, колишній голова уряду Росії, екс-посол Росії в Україні Віктор Черномирдін. Причиною смерті Черномирдіна медики назвали інфаркт міокарда, що стався на тлі важкого онкологічного захворювання і гострої ниркової недостатності.

У віці 84 років, 28 листопада у лікарні неподалік від свого будинку в місті Форт Лодердейл, помер відомий американський актор Леслі Нільсен. Останнім часом він багато хворів і проходив лікування від запалення легенів. Актор відомий своїми комедійними ролями у фільмах "Аероплан!" і "Голий пістолет".

Також у неділю 28 листопада у віці 74 років пішов з життя коментатор "НТВ-Плюс" і колишній голкіпер збірної СРСР Володимир Маслаченко. Після завершення спортивної кар'єри присвятив себе роботі на телебаченні. Останні 40 років Маслаченко працював коментатором.

29 листопада на 74-му році життя померла російська поетеса Белла Ахмадуліна. Смерть настала від серцевого нападу. Ахмадуліна була членом Союзу російських письменників, нагороджена кількома орденами. У 2004 році Ахмадуліна стала лауреатом Державної премії в галузі літератури і мистецтва.

Зараз ви читаєте новину «У 2010 році світ втратив Селінджера, Ахмадуліну і Маслаченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі