середа, 03 липня 2013 20:39

Турецький суд скасував план забудови площі Таксім

Турецький суд скасував план забудови площі Таксім
Фото: AFP

Турецький суд 3 липня прийняв рішення заборонити перебудову стамбульського парку Гезі і прилеглої до нього площі Таксим, повідомляє Reuters. Таким чином ліквідовано привід до масових антиурядових протестів, що тривав по всій країні з кінця травня по середину червня.

Турецька опозиція сприйняла це рішення як свою перемогу, оскільки прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган багато разів обіцяв втілити в життя свої плани з розбудови парку. При цьому він, однак, зазначав, що має намір дочекатися рішення суду з цього питання.

Крім того, раніше повідомлялося, що влада Стамбула збирається провести міський референдум про долю парку, через якого почалися загальнонаціональні акції протесту.

У результаті зіткнень жителів Туреччини з поліцією під час цих маніфестацій загинули чотири людини, ще 4500 були поранені. У ході протестів вимоги припинити перебудову парку переросли в політичні: демонстранти вимагали відставки прем'єр-міністра, якого звинуватили в авторитаризмі і ігноруванні інтересів майже половини населення країни.

Ердогану вдалося впоратися з протестами тільки максимальним напруженням сил поліції та жандармерії.

Зараз ви читаєте новину «Турецький суд скасував план забудови площі Таксім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі