вівторок, 17 лютого 2009 17:03

Тоні Блеру дали премію за миротворство. За війну в Іраку забули

Тоні Блеру дали премію за миротворство. За війну в Іраку забули
Колишній прем"єр-міністр Великої Британії Тоні Блер отримає премію в мільйон доларів за лідерські якості, проявлені на міжнародній арені: "дар передбачення", "незвичайний розум" і "тверду рішучість" в справі вирішення конфліктів. Премія імені Дана Давіда буде вручена Блеру в Тель-Авівському університеті в травні цього року.

Рада з присудження премії назвала Блера "одним з найвидатніших державних діячів нашої епохи" і відзначила його роль в мирному процесі в Північній Ірландії та "тверду рішучість і сміливе моральне лідерство" в Косово. Той факт, що за Тоні Блера Британія брала участь разом з США в інтервенції в Іраку в 2003 році, не згадується.

За умовами премії, 10% коштів прямують на підтримку студентів, які вивчають проблеми, якими займається лауреат. Решта грошей піде до "Фонду віри" Тоні Блера. "Фонд віри" був заснований в травні 2008 року, він ставить собі за мету боротьбу за взаєморозуміння між різними релігіями.

Премія була заснована в 2000 році бізнесменом Даном Давідом. Вона присуджується щороку в трьох категоріях - "минуле, сьогодення та майбутнє". Тоні Блер став лауреатом в категорії "сьогодення", в якій минулого року переможцем став колишній віце-президент США Альберт Гор.

Нагадаємо також, що в січні Тоні Блер отримав вищу громадську нагороду США - президентську медаль Свободи. Президент Джордж Буш при цьому подякував політикові за підтримку дій США після подій 11 вересня 2001 року. Блер і Буш завжди вважалися близькими союзниками і дотримувалися загальних позицій з приводу війни в Іраку. Критики неодноразово називали Блера слухняним "пуделем" американського президента.

Тоні Блер був британським прем"єром з 1997 по 2007 рік. Він не побив прем"єрський рекорд Маргарет Тетчер - 11,5 років, але став найуспішнішим політиком серед лейбористів за всю історію партії. Зараз він є спеціальним посланцем близькосхідного квартету, в який входять Росія, США, Євросоюз та ООН.

За матеріалами Би-би-си, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Тоні Блеру дали премію за миротворство. За війну в Іраку забули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі