Французька компанія Michelin, знаменита своїми ресторанними гідами, вчора удостоїла столицю Японії цього почесного звання. У першому гідові Michelin по Токіо в цілому вісім ресторанів отримали по три зірки.
А 150 ресторанів міста отримали як мінімум по одній зірці. Крім традиційних суші-ресторанів, у список потрапили також три заклади, де подають знамениту отруйну рибу фугу, яку готують спеціальні майстри.
Число ресторанів, що отримали зірки (у Парижі і Лондоні їх 148), вивело Токіо на перше місце в світі. Тим часом самі жителі Токіо навряд чи будуть здивовані. Мистецтво їжі є в Японії національною особливістю і приготування ідеальної страви розглядається як продовження національної філософії "монозукурі", тобто "роботи речей".
Якість інгредієнтів також грає роль: у Токіо розташований найбільший рибний ринок в світі, а в сусідніх префектурах знаходяться одні з кращих в світі сортів м"яса, а також фруктів і овочів. Десятки журналів і приблизно половина телеефіру в прайм-тайм так чи інакше пов"язані з їжею. Багато передач присвячено виключно тому, щоб тримати глядачів в курсі, які нові ресторани відкриваються в Токіо кожного тижня.
Найбільшим відкриттям була не стільки якість їжі в Токіо, скільки кількість ресторанів. 150 закладів, які отримали зірку, були відібрани зі списку з 190 тис ресторанів, який п"ять європейських і японських інспекторів потім скоротили до 1500. Потім протягом 18 місяців інспектори анонімно навідувалися в ці заклади і давали їм оцінку, повідомляє The Times.
Коментарі