середа, 22 липня 2020 12:55

Телеканали, провайдери та громадські організації закликають захистити чесну конкуренцію

Телеканали, провайдери та громадські організації звернулись з відкритим листом до органів державної влади, в якому закликають терміново відреагувати на ситуацію, що сталася довкола кабельної мережі Ланет та телегрупи 1+1. Лист підписали телеканали Еспресо, Сонце, 24 канал та Суспільне, а також провайдер Мережа Ланет та громадські організації Інтерньюз-Україна, Наші гроші та Ліга Антитрасту.

"Питання чесної, відкритої конкуренції на будь-якому ринку, завжди було і залишається пріоритетом для будь-якої цивілізованої економіки. В сучасному суспільстві конкуренція критично важлива, і саме тому зобов'язання держави з її захисту визначені на рівні Конституції України, численних міжнародних договорах та законах України. Конкуренція на телевізійному ринку є надзвичайно важливою, адже медіа впливають на багато суспільних процесів в державі.

Тому, ми були вражені повідомленням провайдера Ланет про те, що медіа-група 1+1 вимагає вимкнути з пакетів телебачення Мережі Ланет українські розважальні телеканали, сигнал яких доступний на супутнику в незакодованому вигляді. Серед таких телеканалів: Сонце, Трофей, Наука, Фауна, Терра, XSport, Eко TV, Малятко, Niki Kids, Niki Junior, EU Music, 4ever Music та інші. Інакше телегрупа 1+1 погрожує забрати від Ланету право транслювати абонентам мережі телеканали групи 1+1. Для пришвидшення прийняття рішення на адресу Мережі Ланет був надісланий лист про припинення співпраці з 1 серпня 2020 року", - йдеться в листі.

На думку підписанів, дана ситуація повинна отримати як правову оцінку з боку держави, так і оцінку від інших учасників ринку.

Дії медіа-групи, на думку підписантів, юридично можуть кваліфікуватись як "схилення до бойкоту суб'єкта господарювання, та створення перешкод суб'єктам господарювання у процесі конкуренції" та матимуть ознаки недобросовісної конкуренції відповідно до статті 32, частин четвертої, шостої статті 34 Господарського кодексу України, статті 10 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції".

Підписанти листа закликали всіх учасників ринку:

• відстоювати чесні правила конкуренції
• керуватись сучасними принципами відкритої конкурентної боротьби за глядача
• протистояти будь-яким намаганням знищити ринок електронних медіа в Україні із застосуванням незаконних засобів.

Організації закликали Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ВР України, Національну раду з питань телебачення та радіомовлення терміново відреагувати на ситуацію! Знищення конкуренції на медійному ринку - пряма загроза українському інформаційному простору та перспективам України стати цивілізованою демократичною державою!

Підписанти звернулись до всіх державних органів, в компетенцію яких входить забезпечення економічної конкуренції, дати належну оцінку ситуації та забезпечити збереження конкурентних умов на медійному ринку України!"

В листі запрошується представників медіа, провайдерів та громадських організацій підтримати звернення. Це можна зробити вписавши назву організації в онлайн документ за посиланням та поширивши копію звернення на своїх сторінках у соцмережах.

  Низка телеканалів, провайдерів та громадських організацій написали відкритий лист-звернення до органів державної влади
Низка телеканалів, провайдерів та громадських організацій написали відкритий лист-звернення до органів державної влади
Зараз ви читаєте новину «Телеканали, провайдери та громадські організації закликають захистити чесну конкуренцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі