четвер, 07 квітня 2011 16:11

Соратниця Жванії не розуміє, чому комуністи не хочуть музею на ставці Гітлера

Соратниця Жванії не розуміє, чому комуністи не хочуть музею на ставці Гітлера

Народний депутат Верховної ради України Катерина Лук'янова прокоментувала ідею створення музейно-меморіального комплексу на місці колишньої ставки Гітлера Вервольф.

"Ідея мені подобається. Але спочатку потрібно обговорити її в суспільстві. Хай кожна сторона висловиться. Хто проти - скаже, чому. Вислухати їх претензії і найти компроміс - ось зараз важливо.

Музей Великої Вітчизняної війни, що в Києві, застарів. Потрібно створити сучасний музей, залучити до роботи науковців, істориків молодих. Тих, хто може внести свіжі ідеї, креатив. Щоб розміщались не просто статичні стенди. А було зроблено щось із застосуванням комп'ютерної техніки, рухалось. Тоді молоді люди із задоволенням будуть відвідувати такий музей. А в плані виховання патріотизму - це супер.

Комуністи закидають, що не можна створювати музей на місці, де була ставка Гітлера. Але ж існує музей на місці концтабору Освенцім, і ніхто не говорить про знущання над пам'ятю загиблих. Навпаки, це якраз уроки історії. Зі всього світу туди з'їжджаються люди.

Вважаю, що неправильно віддавати музей під опіку краєзнавчого. Він повинен стати не обласним, навіть не українським, а міжнаціональним. Можна частину експозиції віддати німцям. Адже вони засудили фашизм. Хай тепер покажуть, як вони бачать цю сторінку в історії. Ще по частині експозиції - полякам і євреям. Хай нагадають про Холокост. а ми зробимо свою. Згадаємо про партизан, про вінницьке підпілля. Рівень музею мати бути державний. Хай у це питання втрутиться Президент, уряд. Між послами обговорять пропозиції.

Але публічні обговорення повинні бути. Залучити для цього громадськість міста, області. Проти може бути хтось, тому що не буде де пасти худоби. А інші говорять про підвищений рівень радіації. Якщо це так, то чому там немає саркофагу? Чому нічого не роблять для цього?

В контексті Євро-2012 теж не потрібно створювати музей. Його задум набагато масштабніше. Тому потребує ретельної підготовки. Я сама з Вінниччини, тому мені не байдуже, що тут буде. У нас є візитна картка - музей Пирогова. То хай буде ще одна візитівка!

Щороку на день народження Гітлера на ставці збираються неофашисти. Давайте не дамо їм цієї нагоди!

Чомусь у всьому шукають негатив. А потрібно налаштовуватись на позитив", - сказала вона.

Нагадаємо, що 31 березня вінницькі комуністи пікетували будівлю Вінницької облдержадміністрації. Виступали проти створення на території Ставки Гітлера музейного комплексу пам'яті жертв фашизму. "Не допустимо будівництва музею у Вовчому лігві!", "Пане губернаторе! Не ганьбіть Свято Перемоги ветеранам!" - несли плакати. Висловив свій протест проти музею й Петро Симоненко.

Зараз ви читаєте новину «Соратниця Жванії не розуміє, чому комуністи не хочуть музею на ставці Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі