середа, 08 квітня 2009 10:15

Сьогодні іудеї починають святкувати Песах

Сьогодні іудеї починають святкувати Песах

Песах (в перекладі з івриту - "минув, обійшов", в ашкеназській вимові - Пейсах або Пейсох; арам. Пісха) - одне з найважливіших іудейських свят, день пам"яті про Вихід з Єгипту і звільнення народу від рабства. Песах починається на 15-й день весняного місяця нісан і святкується протягом 7 днів в Ізраїлі і 8 - поза Ізраїлем.

У 2009 році Песах святкується з вечора 8 квітня до вечора 16 квітня (у Ізраїлі - до вечора 15 квітня).

Значення Песаха і порядок святкування

Вихід ізраїльтян з Єгипту і звільнення народу від 400-річного рабства вважається не тільки однією з головних подій біблейської історії, але і початком історії єврейського народу. Вся система іудаїзму заснована на пам"яті про Вихід і про наступні події, пов"язані з отриманням Землі обітованої і побудовою власної незалежної держави.

У біблейські часи святкування Песаха супроводжувалося паломництвом в храм, жертвопринесеннями і бенкетом.

Традиція пов"язує назву "Песах" з тим, що Бог "пройшов" ("пасах", івр.) повз будинки євреїв в той час, коли Він карав єгиптян за відмову фараона відпустити єврейський народ. У іудейському молитовнику (сиддуре) Песах називається "Часом нашої свободи"; Тора іменує його "Хаг Гамацот" - "свято опресноків", бо головна особливість Песаха - заповідь їсти прісний хліб - (мацу) і сувора заборона не тільки вживати, але і мати в своєму будинку квасне ("хамец").

Дата свята за грегоріанським календарем щороку різна, оскільки вона визначається за місячним календарем. Виголошується вона особливо.

Порядок святкування Песаха детально визначений в Священному Писанні (Торі). Впродовж всіх днів Песаха Тора забороняє в якому б то не було вигляді споживати квасне. Це та сама їжа, якою євреї не встигли запастися, коли покидали Єгипет. Також уникають тих продуктів, які можуть заграти. Солодові лікери, пиво і інші алкогольні напої на основі дріжджів заборонені. Єдиний хліб, дозволений в Песах, - маца, прісні хлібці з пшеничної муки, якими євреї харчувалися під час виходу з Єгипту.

Маца - нагадування про те, що євреї, отримавши, нарешті, дозвіл фараона піти з країни, так поспішно покидали Єгипет, що довелося випікати хліб з тіста, яке ще не встигло підійти. От чому іудеї до настання Песаха позбавляються від всіх квасних продуктів, а також заздалегідь прибирають в будинку, особливо на кухні. Весь процес випічки маци з моменту додавання в муку води не повинен перевищувати 18 хвилин. Муку дозволено використовувати з одного з п"яти злаків: пшениці, жита, ячменю, вівса, полби.

Седер

Кульмінаційним моментом Песаха є вечірня трапеза, седер ("порядок"), яка влаштовується в першу і в другу ніч свята. Седер починається після повернення з синагоги; вся сім"я з гостями збираються навколо столу. Під час седера вимовляються встановлені правилами благословення, читаються молитви і співаються псалми.

Однією з обов"язкових умов є запрошення до участі в трапезі усіх нужденних, а також тих, хто не може відзначити свято в колі своєї сім"ї. На стіл ставлять кращий посуд і срібло, свічки, кошерне вино, три великі шматки маци і спеціально прикрашений кубок для пророка Еліяха.

Під час седера в певній послідовності читають оповідання про Вихід (зазвичай по книзі Агада) і їдять особливі символічні блюда. Це прісний хліб - маца, гірка зелень - марор (салат-латук, базилік і хрін) і хазерет (терта зелень), що символізують гіркоту єгипетського рабства; а також суміш з тертих яблук, фініків, горіхів і вина - харосет: його колір нагадує глину, з якої євреї виготовляли цеглу, знаходячись в єгипетському рабстві. Під час їжі зелень умочують в солону воду, символізуючу сльози, пролиті євреями в єгипетському рабстві, і морі, яке вони перетнули під час Виходу.

Їжа розкладається на кеарі - особливому тарелі, що використовується тільки для седера. На кеар кладуться ще три символічні страви, які не їдять: зроа - просмажений шматок баранини з кісточкою, на згадку про пасхальне жертвопринесення в Єрусалимському Храмі, бейца - круте яйце, як пам"ять про храмові богослужіння, і карпас - шматок будь-якого весняного овоча (євреї, що живуть в Європі, замінюють його вареною картоплею).

Всі продукти розташовуються на тарелі певним чином. Перед тим, хто веде седер, кладуть три цілих маци, покритих серветкою. Перед кожним учасником трапези кладуть Агаду - книгу, що містить оповідь про Результат з Єгипту і всі необхідні для седера молитви і благословення. На святковий стіл неодмінно ставляться тарілки солоної води - символ сліз староєврейських жінок, у яких за наказом фараона віднімали первістків, оскільки, згідно пророцтва, в одній з єврейських сімей повинна була народитися людина, яка звільнить людей від рабства.

Під час седера євреї проходять через п"ять міцвот (обов"язкових етапів). Перший - з"їсти мацу, другий - випити чотири чаші вина, третій - з"їсти марор (зазвичай між двома шматочками маци), четвертий, - читання Агади, а п"ятий - читання хвалебних псалмів.

У пасхальну трапезу часто входить курячий суп з галушками з маци, гефілтефіш (фарширована риба) і запечене м"ясо.

Вісім днів Песаха

У перший день Песаха забороняються всі види робіт. У синагозі проводиться урочисте богослужіння, під час якого читається книга Вихід. Увечері здійснюється друга трапеза седера.

П"ять подальших днів називаються "Звичайними днями свята" і вважаються робочими. У ці дні в Єрусалимі біля Стіни Плачу проводиться церемонія благословення священиків, в якій беруть участь тільки нащадки священицького роду левітів.

Сьомий день Песаха завершує торжества свята Песах і вважається неробочим. Він відзначається в радісній атмосфері, із співом і танцями. Опівночі в синагогах і в релігійних учбових закладах влаштовується церемонія "розділення морських вод".

Восьмий день Песаха відзначається тільки в регіонах діаспори.

За матеріалами РИАНовости


Зараз ви читаєте новину «Сьогодні іудеї починають святкувати Песах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі