пʼятниця, 29 вересня 2023 16:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Скільки українців готові повернутися з-за кордону: опитування

Скільки українців готові повернутися з-за кордону: опитування
50% біженців заявили, що не можуть отримати роботу. Фото: Pexels

Третина українських біженців у країнах ЄС планують повернутися.

50% біженців заявили, що мають психологічні проблеми. Через втрату сну, депресію та фрустрацію вони не мають можливості повноцінно інтегруватися в нові суспільства. Про це йдеться у даних соціологічного дослідження, проведеного Мережею захисту національних інтересів ANTS. Їх оприлюднила старша експертка проєкту "Дослідження діаспори і тимчасово переміщених осіб" цієї мережі Катерина Мусієнко під час круглого столу в Military Media Center.

Половина респондентів каже, що досі не отримала роботу через бюрократичні проблеми чи через незнання мов. 60% сказали, що не вчили мову країни перебування або лише почали вчити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народжуваність в Україні може стати найнижчою в світі – WSJ

"Це сигнал для України, оскільки відкривається можливість повертати цих людей", – наголосила Мусієнко.

Уряду необхідно розробити чітку стратегію повернення та реінтеграції біженців.

"Люди готові повертатися за умови, що в Україні будуть робочі місця, держава допоможе розв'язувати проблему з житлом для тих, хто втратив домівку унаслідок бойових дій, і насамперед за умов безпеки", – прокоментувала експертка.

Третина респондентів, що планують залишитися в ЄС, не асоціюють себе з країною перебування. Вони теж можуть переїжджати.

Після закінчення війни співвідношення жінок і чоловіків складатиме – 90-91 чоловік на 100 жінок.

Хоч чоловіків більше гине на війні, значна частина жінок не повернеться з-за кордону до України.

Після війни матимемо демографічну кризу. Лишиться близько 30 мільйонів населення, з них 10 мільйонів — це пенсіонери. Україні знадобиться програма репатріації громадян, яка була в Ізраїлі.

Треба створити умови, щоб українцям було легше вести бізнес чи взяти кредит удома, ніж за кордоном. Українці мають створювати робочі місця вдома, а не в Польщі чи Чехії. Тоді за 5–10 років вдасться повернутися до довоєнного демографічного рівня. Якщо програми репатріації не буде, між 2040–2050 роками досягнемо демографічного дна.

Зараз ви читаєте новину «Скільки українців готові повернутися з-за кордону: опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі