понеділок, 02 листопада 2015 18:31

Сепаратисти хочуть амністію за "чеченським сценарієм" - Безсмертний

Сепаратисти хочуть амністію за "чеченським сценарієм" - Безсмертний

Бойовики так званих "ДНР" і "ЛНР" намагаються використовувати в переговорах з Україною сценарій амністії, застосований на початку 2000-х років Росією по відношенню до чеченських повстанців.

Про це Цензор.НЕТ розповів представник української делегації на Мінських переговорах Роман Безсмертний.

"Найбільша нещодавня зустріч відбулася за участю представника ОБСЄ Марка Фрімана. Він повідомив про практику амністії в ході різних громадянських конфліктів від Індонезії до ПАР", - сказав дипломат.

За його словами, Київ не сприймає подібних аргументів, так як збройний конфлікт на Донбасі не є внутрішньогромадянським, але інспірований Російською Федерацією.

За його словами, сепаратисти наполягають на "чеченському сценарії", де звільнялися від кримінального переслідування головним чином військовослужбовці РФ, які вчинили злочини на території Чечні в ході "відновлення конституційного порядку" в 1993-1995 і на початку 2000-х років.

"Ми не можемо прийняти це тлумачення, оскільки українські військові захищали Батьківщину. Вони виконували свій військовий обов'язок", - заявив Безсмертний.

За його словами, процес амністії, прописаний в чинному законодавстві, передбачає суд, визнання провини і вирок, після чого і виноситься рішення про амністію. Однак, з точки зору Києва, українські військовослужбовці не можуть підлягати такому суду лише на підставі участі в АТО. У свою чергу, бойовики, які сподіваються на амністію, повинні пройти через судові процеси, бо порушили Кримінальний Кодекс України.

Це питання залишається одним із найсуперечливіших в ході Мінських переговорів. За словами Безсмертного, переговори продовжаться сьогодні ввечері і завтра вдень.

Зараз ви читаєте новину «Сепаратисти хочуть амністію за "чеченським сценарієм" - Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі