пʼятниця, 15 травня 2020 17:04

Розповіли, скільки грошей Україна отримає за "антиколомойський" закон

Розповіли, скільки грошей Україна отримає за "антиколомойський" закон
Сергій Фурса: Приват – найбільший банк у державі, його колапс був би відчутний кожному громадянину. Фото: reuters

Зараз остання вимога Міжнародного валютного фонду виконана. Тепер Україна може розраховувати на транш. Перший отримаємо за два-три тижні.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить інвестиційний банкір Сергій Фурса, 37 років.

"Мова йде про 3,5 мільярда доларів від МВФ цього року. Також зможемо залучити кошти і від інших кредиторів – Європейського союзу, Світового банку. Найближчій транш від фонду, що має надійти не пізніше ніж через місяць, буде складати 1,75 мільярда доларів.
Закон про неповернення банків загалом позитивно вплине на українську банківську систему. Але головний його ефект – унеможливлює повернення Приватбанку Ігорю Коломойському. Зникає багато ризиків, що він би знову використовував банк для власного збагачення і незаконно виводив звідти гроші українців. Приват - найбільший банк у державі, його колапс був би відчутний кожному громадянину", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший транш від МВФ надійде за пару тижнів

За його словами, навряд чи Коломойський отримає навіть компенсацію.

"Її може призначити тільки міжнародний аудит. Жодна адекватна зовнішня перевірка ніколи не скаже, що Україна щось винна Коломойському. Президентська фракція "Слуга народу" розкололась, голосуючи цей закон. Такі розбіжності в однопартійців можуть бути і далі, якщо мова йтиме про важливі для Коломойського питання. У "Слузі народу" досить велике лобі олігарха", - додає Сергій Фурса.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про неповернення банків колишнім власникам. "За" проголосували 270 депутатів. Він - остання умова для продовження співпраці з МВФ.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, скільки грошей Україна отримає за "антиколомойський" закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі